Werknemersorganisatie Surpost wijst voorstel directie af

Surpost-personeel in actie. Foto: Suriname Herald

De Dienst der Posterijen Werknemersorganisatie (DPW) neemt geen genoegen met het voorstel van de directie bij het Surinaams Postbedrijf (Surpost) dat is aangeboden. Maandag waren beide partijen weer om de tafel met betrekking tot de uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De organisatie en de directie staan al enige tijd niet op één lijn en het personeel is al weken in actie. De directie krijgt één week de tijd om haar huiswerk te maken.

Carla Doelam, penningmeester van de organisatie, zegt in gesprek met Suriname Herald dat de directie een voorstel heeft gedaan, maar de werknemers gaan daar niet akkoord mee, omdat het nadelig zal werken voor degenen die binnen een jaar met pensioen gaan. De directeur heeft een lumpsum aangeboden en wij kunnen niet akkoord gaan, omdat een lumpsum een afkoopregeling is en we willen geen afkoop. We willen een loonsverhoging van de SRD 1000 en secundaire voorziening van 250 procent over het jaar 2018. We blijven bij ons standpunt, merkt Doelam op.

Zij vervolgde door aan te geven dat een lumpsum niet doorwerkt op het salaris en pensioen van de werknemers.

Binnen een jaar zullen 35 personen met pensioen gaan. De penningmeester is de houding van de directeur, John Power, ook al zat, omdat er nooit op een tevreden manier is onderhandeld met hem. Hij heeft ons altijd gesleept naar de bemiddelingsraad of we moeten naar de rechter, merkte zij op. Ook op tweede kerstdag van het afgelopen jaar heeft deze man het geflikt om ons naar de bemiddelingsraad te brengen. Dit is niet de manier van werken en bij deze gaan we tot het uiterste, aldus de penningmeester.

De werknemers zijn ook onderbetaald. “We leven in een harde tijd; niemand komt meer uit met een salaris van SRD 1500 tot SRD 1700.” Het verschil in salaris met het cao-personeel en de stafleden is heel groot. De bond pleit voor eenieder die werkzaam is bij Surpost. “Men moet niet vergeten dat de bond opkomt voor het totale personeel.”

Een deel van het personeel is al enige tijd in actie vanwege ontevredenheid. Het wensenpakket dat door de DPW is ingediend, wordt niet door de directie uitgevoerd.

Simone Awanna

VANDAAG