Belediging president of waarnemend president strafbaar

President Desi Bouterse bij het defilé na zijn inauguratie op 12 augustus 2015. Foto: AP/Ertugrul Kilic

Het beledigen van de president van de Republiek Suriname is strafbaar. Volgens artikel 152 van het Wetboek van Strafrecht is opzettelijke belediging van het staatshoofd of het waarnemend staatshoofd strafbaar. De 51-jarige Rudolf H. is gisteren door leden van het Arrestatie Team aangehouden in de nabije omgeving van zijn woning te Santo Boma. De man deed in een filmpje dat recentelijk via sociale media is verspreid, bedreigende en beledigende uitlatingen aan het adres van president Bouterse, meldt de politie.

Rudolf H.

“Morgen…morgen kom ik die k…. huis van je bezoeken”. Deng koeli e b… in yu olo”. Je bent een kontlikker van die VHP’ers”, waren enkele uitlatingen die Rudolf H. deed die bestemd waren voor de president. Hij zwaait in de video met een pistool en zegt dat hij de president gaat schieten in zijn hoofd.

Tevens worden in dit bericht president Bouterse en minister Ronni Benschop van Defensie beledigd en met de dood bedreigd. Het Nationaal Informatie Instituut stelt dat volgens artikel 153 van het Wetboek van Strafrecht ook strafbaar is. “Degene die een geschrift of afbeelding of gegevens uit geautomatiseerde werken, waarin een belediging voorkomt voor het staatshoofd of het waarnemend staatshoofd, verspreidt, openlijk tentoonstelt of aanslaat, of, om verspreid, openlijk tentoongesteld of aangeslagen te worden in voorraad heeft, indien diegene weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat in het geschrift of de afbeelding of gegevens uit geautomatiseerde werken zodanige belediging voorkomt.”

Beide strafbare feiten zijn misdrijven, waarop een sanctie staat van gevangenisstraf en geldboete.

Tijdens de voorgeleiding verklaarde Rudolf H. dat hij in dronkenschap verkeerde en de bedreigende en beledigende uitlatingen uit frustratie deed. In de video is te zien dat Rudolf H. behoorlijk tekeer ging tegen de president en de minister van Defensie.

De video die nog steeds online staat, is inmiddels door anderen gedeeld op sociale media.

Bekijk hier de video. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

VANDAAG