Dc Malontie niet op de hoogte van aanhouding Surinaamse Chinees door Fransen

Grand-Santi. Foto: Google Maps

Districtscommissaris (dc) Margaretha Malontie van Marowijne is niet op de hoogte van de aanhouding van de Chinese zakenman die van Surinaamse afkomst is, terwijl de Franse autoriteiten dit wel bekend hebben gemaakt. Marchano Soewa, president van het Collectief Fu A Liba, die regelmatig contact heeft met de Fransen, heeft tegenover Suriname Herald bevestigd, dat de aanhouding van de Chinese zakenman wel heeft plaatsgevonden.

Hij heeft een winkel nabij Grand-Santi, maar het is niet duidelijk of hij zich bij zijn aanhouding op Frans of Surinaams grondgebied bevond, zegt Soewa.

Volgens informatie was de 38-jarige Chinese winkelier illegaal in het bezit van apparatuur die wordt gebruikt voor goudpannen van meer dan 800 gram kwik. Er is ook een partij goud van 124,3 gram bij hem aangetroffen. De illegale goederen hebben een waarde van 106.000 euro.

Zowel Soewa als de dc vragen zich af waarom de Franse gendarmerie de winkelier niet heeft overgeleverd aan Suriname. Ook zou deze zaak verder onderzocht moeten worden door Suriname.

De president van het Collectief Fu A Liba vindt dat het nu tijd is dat Suriname er nu werk van maakt de grenskwestie op te lossen. De grenskwestie tussen Suriname en Frankrijk speelt al heel lang.

Soewa meldt wel dat de winkelier vrij is, maar hij is onder gerechtelijk toezicht. Het gebouw en de goederen op het controversiële eiland worden dag en nacht bewaakt door een vast team van zes Franse bewakers.

Simone Awanna

VANDAAG