Suriname participeert aan Internationale Natuurkunde Olympiade in Israël

Van links naar rechts: Issa Yusuf, Geronimo Tjon A Meeuw, Yash Anandani, Ishaan Sewgobind en een van de begeleiders, Bing Tan. Foto: Comité Natuurkunde Olympiade Suriname

Suriname neemt deel aan de 50ste editie van de Internationale Natuurkunde Olympiade die van 7 tot 15 juli in Tel Aviv, Israël wordt gehouden.

Het team dat Suriname zal vertegenwoordigen op de Internationale Natuurkunde Olympiade bestaat uit:
1. Issa Yusuf (Mr. Dr. J.C. de Miranda Lyceum)
2. Geronimo Tjon A Meeuw (Mr. Dr. J.C. de Miranda Lyceum)
3. Yash Anandani (Arthur A. Hoogendoorn Atheneum)
4. Ishan Sewgobind (Henry Hassankhan Scholengemeenschap)

Deze winnaars van de Nationale Natuurkunde Olympiade vertrekken samen met twee begeleiders, Bing Tan en Ignaas Jimidar, naar Tel Aviv. In Israël zullen ze met meer dan vierhonderd studenten uit de hele wereld strijden om prijzen in de natuurkunde. Suriname heeft eerder in 2014 een bronzen medaille in de wacht weten te slepen.

De scholieren zijn tevens de winnaars van de Nationale Natuurkunde Olympiade. Dit is een jaarlijks terugkerend toernooi en wordt sedert 1990 in Suriname georganiseerd door het Comité Natuurkunde Olympiade Suriname (CNOS) in samenwerking met de Rotary Club Paramaribo.

De nationale ronde bestond uit het oplossen van een aantal zeer moeilijke theoretische opgaven en het uitvoeren van een aantal practicumopdrachten in de natuurkunde. De nationale olympiade bestond uit vier rondes. De eerste startte reeds in juni 2018 en de laatste ronde vond plaats in mei 2019.

De leerlingen volgden een intensieve trainings- en selectietraject dat werd verzorgd door docenten van de universiteit en andere natuurkundigen. Uit de circa 125 deelnemers werden uiteindelijk deze beste presteerders geselecteerd.

Suriname neemt dit jaar voor de 24e keer mee aan de Internationale Natuurkunde Olympiade. Het evenement vindt elk jaar in een ander land plaats. De Surinaamse delegatie is gesponsord door het bedrijfsleven met name Stichting SEMiF, Assuria NV, Self Reliance en FIRM Engineering.

VANDAAG