Suriname en Bolivia bespreken mondiale vraagstukken

Bouterse en Morales ondertekenen drie documenten. Foto: Suriname Herald

Tijdens de bilaterale gesprekken tussen Suriname en de Plurinationale Staat van Bolivia zijn enkele mondiale vraagstukken besproken, gaf president Desi Bouterse gisteren aan op het presidentieel paleis, voordat de Boliviaanse president Evo Morales naar Zanderij vertrok op weg naar Rusland. Morales noemt dit bezoek historisch, omdat het officieel het eerste bezoek is van Bolivia aan Suriname.

Bouterse: vruchtbaar onderhoud gehad met Boliviaanse president Morales. Foto: Suriname Herald

Bouterse liet weten dat er een vruchtbaar onderhoud is geweest tussen beide landen. Er is gesproken over hoe partijen de zaken zien met betrekking tot de situatie in Zuid-Amerika, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en hoe daarop geanticipeerd kan worden. Er is ook gekeken naar de samenwerkingsverbanden die Suriname en Bolivia zouden kunnen aangaan. Bouterse bracht ter herinnering dat het de vierde termijn is van Morales als president en het om een man gaat met ruime ervaring. Zo heeft de Boliviaanse president bijzondere prestaties geleverd met betrekking tot de ontwikkeling van Bolivia in zijn algemeenheid. Hij heeft het inheemse volk naar grote hoogtes kunnen brengen.

President Morales tijdens besprekingen met president Bouterse. Foto: Suriname Herald

Het staatshoofd haalde aan dat er is gekeken naar de technische samenwerking en in dat kader zijn er weer afspraken gemaakt. Er zullen missies worden uitgewisseld. Volgens Bouterse zou het een tekortkoming zijn wanneer de nadruk niet wordt gelegd op het milieu en de klimaatomstandigheden. Suriname is het meest beboste land van de wereld met een bosbedekking van 94,6 procent. “We hebben aan de wereldgemeenschap gezegd dat we tot 93 procent reserveren in het kader van de milieuontwikkelingen,” zegt Bouterse. Hij geeft aan dat Suriname het initiatief heeft genomen om de HFLD-landen (High Forest Cover en Low Deforestation) te mobiliseren, zodat die het voortouw kunnen nemen in deze mondiale kwestie.

Bouterse: nadruk leggen op milieu en klimaatomstandigheden. Foto: Suriname Herald

De Boliviaanse president Morales op zijn beurt gaf te kennen dat qua bevolking het land een lager percentage in Zuid-Amerika heeft, maar wanneer het gaat om humaniteit, Bolivia daar veel groter in is. Bolivia is een kleine gemeenschap wanneer komt op Zuid- en Centraal-Amerika. De Boliviaanse president liet weten dat als er gekeken wordt naar de ontwikkelingen die plaatsvinden, het lijkt alsof er kleine stappen worden gemaakt, maar in werkelijkheid worden grote stappen gemaakt die veel later van belang zullen zijn.

Morales: meer investeren in agrarische sector. Foto: Suriname Herald

Morales voerde aan dat is overeengekomen dat er geïnvesteerd moet worden in onder andere de agrarische sector. Deze sector kan beide landen veel verder brengen, aldus Morales. Kwesties als water, land en mijnbouw zijn zaken die eveneens aan de orde zijn geweest.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG