President Bouterse geeft Boliviaanse president Morales hoogste onderscheiding

Bouterse geeft Boliviaanse president Morales hoogste onderscheiding: drager van het Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster. Foto: Suriname Herald

De Boliviaanse president Evo Morales heeft van president Desi Bouterse de hoogste onderscheiding gekregen en wel de onderscheiding tot drager van het Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster. Morales is trots om de eerste president te zijn die deze decoratie van Suriname heeft ontvangen. De ontmoeting met Bouterse noemt hij eveneens historisch, want die vertegenwoordigt de Afro-Surinamers en de inheemse gemeenschap, liet hij weten via zijn Twitter.

Bouterse die zijn speech in het Spaans hield, benadrukte de economische prestaties van Bolivia in dertien jaar tijd onder het bewind van Evo Morales en het beleid van sociale betrokkenheid van alle sectoren van de bevolking. Ook haalde hij aan de strijd van de Boliviaanse president voor het welzijn van de inheemse gemeenschappen van zijn land en Zuid-Amerika en zijn boodschap van vrede, zowel voor de regio als voor de wereld.

Na de decoratieplechtigheid vond de ondertekening plaats van een gezamenlijke verklaring door beide presidenten. De verklaring heeft betrekking op de belangrijke gebieden horende bij de bilaterale samenwerking, regionale samenwerking, integratie en het milieu.

Minister Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en de Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken Pary Rodriguez, ondertekende een tweetal documenten. Foto: Suriname Herald

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en Diego Pary Rodriguez, minister van Buitenlandse Zaken van Bolivia, hebben ook een tweetal documenten ondertekend. Een van de documenten heeft betrekking op de afschaffing van visa voor alle categorieën paspoorten en het andere is een memorandum van overeenstemming (MoU) over politieke consultaties tussen beide ministers van Buitenlandse Zaken. Er kwam eveneens een gezamenlijke verklaring van beide presidenten.

De Boliviaanse president geeft aan dat het afschaffen van visa voor alle categorieën paspoorten een belangrijke stap is naar openstelling tot andere delen van de wereld en om de soevereiniteit hoog te houden.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG