Jogi: tijdbom bij SLM kan op elk moment ontploffen

Mahinder Jogi. Foto: Suriname Herald

VHP-assembleelid Mahinder Jogi maakt zich zorgen over de situatie bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Wat hem dwars zit, is dat niemand iets durft te zeggen, terwijl men weet dat het niet goed gaat bij de SLM, zegt Jogi. “We weten dat er een tijdbom daar is die op elk moment kan ontploffen,” zegt hij in gesprek met Suriname Herald.

“We moeten niet doen alsof alles goed gaat bij de SLM, terwijl het duidelijk is dat het van alle kanten rommelt binnen de organisatie. Het is ongezond voor de bedrijfsvoering. De vraag is wie nu besluiten neemt over zaken die dagelijks moeten gebeuren.” Hij vraagt zich af waarom de Raad van Commissarissen (RvC) nu de reddende engel wil spelen, terwijl er een algemeen directeur was benoemd die nu voor twee maanden is geschorst.

Gerard Lau, die algemeen directeur van de SLM is, wordt verschillende zaken verweten die hij niet in orde zou hebben gemaakt om de SLM gezond te maken. Volgens de RvC zou Lau ook tegen alle regels in een deal willen sluiten met Airbus voor het leasen van een nieuw toestel ter vervanging van de A340-400. Jogi vraagt zich af waarom deze zaken nu pas naar buiten komen.

Over de verklaring die Airbus afgelopen week heeft uitgegeven, moet de regering tekst en uitleg komen geven, vindt Jogi. Airbus heeft in haar verklaring aangegeven waarom de SLM voor een Airbus zou moeten kiezen voor de Mid-Atlantische route in plaats van een Boeing 777 200ER.

Na deze verklaring van Airbus is het volgens Jogi weer eens duidelijk dat mensen in plaats van het algemeen belang hun privébelang veilig willen stellen. Het assembleelid hoopt niet dat de RvC een deal aangaat die later voor meer problemen zal zorgen voor de vliegmaatschappij. Er is volgens hem veel onduidelijkheid, er is veel ruis. “Dit is niet goed voor het bedrijf. De politiek zou ver moeten afblijven van dit bedrijf.” Naar zeggen van Jogi heeft de politiek nooit zoveel bemoeienis gehad binnen dit bedrijf. Hij roept de regering op er alles aan te doen om het bedrijf te redden.

VANDAAG