Bouterse zet zaak vervanging douanerecherche en subhoofd on hold

President Desi Bouterse. Foto: Suriname Herald

Het vervangen van de douanerecherche en het subhoofd is on hold gezet, totdat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën er weer is, geeft Joyce de Vlugt, voorzitter van de douanebond, te kennen tegenover Suriname Herald over het onderhoud dat de bond gisteren had met president Desi Bouterse. Vooralsnog blijft de actie van de douane opgeschort. Ze noemt het gesprek met de president productief.

Er is eveneens afgesproken dat er nog geen invulling zal plaatsvinden van de posten douanerecherche en subhoofd. De president heeft de bond aangegeven deze zaak on hold te zetten in afwachting van minister Hoefdraad, waarna partijen om de tafel kunnen gaan om de kwestie te bespreken. De twee personen om wie het gaat, zijn voorlopig ter beschikking van de hoofdinspectie. De hoofdinspectie is voorlopig belast met de waarneming van de twee eerdergenoemde functies.

De Vlugt zegt dat de leden van de bond akkoord zijn gegaan met het voorstel van de president. Van een volledige tevredenheid kan er niet worden gesproken, geeft ze aan. “Maar wanneer de president je vraagt, dan moet je water in de wijn doen,” zegt ze. De leden hebben besloten om weer te gaan naar de orde van de dag. De bondsvoorzitter zegt er alle vertrouwen in te hebben dat wanneer minister Hoefdraad er weer is, de zaak wel positief zal uitpakken.

De douanebond heeft vorige week donderdag acties gevoerd om het besluit van Hoefdraad om de douanerecherche en het subhoofd per direct te vervangen, terug te draaien. Ook was de bond niet blij dat een adjunct-inspecteur de leiding zou hebben. De personeelsleden vinden de wijze waarop de vervanging van de douanerecherche en het subhoofd heeft plaatsgevonden, niet correct. De bond is van oordeel dat de mannen in hun functie konden blijven, terwijl het onderzoek naar enige gepleegde malversaties kon plaatsvinden.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG