Minister Parmessar brengt bezoek aan exportbedrijf Gopex International

Minister Parmessar (LVV) en VEAPS-voorzitter Taus krijgen rondleiding in exportbedrijf Gopex International NV. Foto: LVV

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft samen met de voorzitter van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), Umar Taus, een bezoek gebracht aan het agrarische bedrijf Gopex International NV. Het bezoek aan het bedrijf dat onder andere groente en fruit exporteert, heeft zaterdag plaatsgevonden. Dit meldt LVV via het NII.

De bewindsman geeft aan, dat dit bezoek als een stimulans moet worden gezien voor de Surinaamse exporteurs. Deze exporteurs zetten het land Suriname op de kaart. De verdiende deviezen vloeien terug naar de staatskas, waardoor ontwikkeling sneller op gang kan worden gebracht, stelt Parmessar.

Bhiesnoe Gopal, bedrijfsleider bij Gopex International NV, zegt zeer verheugd te zijn met het bezoek van de minister. Hij geeft aan dat hij vertrouwen heeft in minister Parmessar en dat hij op het juiste moment is gekomen om de sector te redden. Verder complimenteerde hij het ministerie voor het harde werk dat het op dit moment uitvoert. De bewindsman kreeg samen met zijn gevolg een rondleiding.

Minister Parmessar heeft in verband met de nieuwe EU-maatregelen de 100 procent inspectie op de export van alle groente- en fruitsoorten ingevoerd. De LVV-inspecteurs zijn haast iedere dag op het veld en zijn extra alert. Het ministerie tracht hiermee onregelmatigheden tot een minimum te beperken, om te voorkomen dat verzendingen van groente en fruit naar het buitenland worden afgekeurd.

De bewindsman bekijkt nu ook de mogelijkheid om dezelfde maatregel te doen gelden voor alle groente- en fruitsoorten die op de lokale markt worden gebracht, omdat Surinamers ook recht hebben op verantwoord geteelde groente en fruit.

Parmessar vindt het ongehoord dat de samenleving wordt opgezadeld met bespoten groente. “Veilig en gezond voedsel voor iedere burger,” is waarvoor de bewindsman zich sterk maakt in zijn beleid. In dit kader roept hij landbouwers en handelaren op, om verantwoord om te gaan met dit gegeven.

Het ministerie zal zoveel als mogelijk ondernemers stimuleren om biologische geteelde producten op de markt te brengen. Ook zal de certificering ter hand worden genomen. Hierdoor zal de samenleving zelf een keuze maken voor veilig voedsel.

VANDAAG