Buza: dure hotelkamers tijdens VN-vergadering gebruikelijk

Miriam Mac Intosh, directeur Geopolitieke Aangelegenheden en Internationale Ontwikkelingssamenwerking op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto: NII

New York is een van de duurste metropolen. Het is gebruikelijk dat gedurende de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) de prijzen van hotelkamers omhoog schieten, geeft Miriam Mac Intosh, directeur Geopolitieke Aangelegenheden en Internationale Ontwikkelingssamenwerking op het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza), te kennen tegenover Suriname Herald.

Dat heeft ook te maken met de bezetting van accommodaties gedurende deze periode, legt ze uit.

Er is sprake van een bezettingsdruk als men er alleen van uitgaat dat alle 193 lidlanden van de Verenigde Naties (VN) op hoog niveau afreizen naar New York en een minimale delegatie hebben van vijf personen. Mac Intosch voegt er meteen aan toe dat een delegatie bestaande uit vijf personen weinig is. Hierbij moet eveneens rekening worden gehouden dat de Verenigde Staten, China, Frankrijk en de Afrikaanse landen met een delegatie van meer dan vijftig personen afreizen.

De discussie over wat een hotelkamer kost, vindt ze op niets gebaseerd, omdat het tegen de realiteit bekeken moet worden van de druk op de accommodatie. De hotels maken gretig gebruik van deze periode om de prijzen op te schroeven. Geen enkel land heeft dat in de hand. De reserveringen en voorbereidingen worden van tevoren gemaakt, maar die maken geen verschil uit in de prijzen. Echter, de accommodatie is gegarandeerd, vervolgt ze.

Wanneer er geen AVVN is dan zijn de prijzen vanaf 200 Amerikaanse dollar per overnachting. In Manhattan, New York zijn er geen huizen die je kunt huren om zo de kosten te drukken, legt Mac Intosh uit. Ze is daarom van oordeel dat er onnodig ophef wordt gemaakt over het kostenplaatje, terwijl vicepresident Ashwin Adhin, namens president Desi Bouterse, de AVVN zal toespreken over de prioriteiten en vooruitzichten met betrekking tot onder andere klimaatverandering.

Ook zal de vicepresident kenbaar maken welke mondiale ontwikkelingen in Suriname prioriteit genieten en aan welke Suriname een bijdrage wil leveren. Ook is het niet uitgesloten dat hij voorstellen zal aandragen voor zaken die mis zijn gegaan.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG