Jogi: “Reiskosten kunnen geminimaliseerd worden”

Mahinder Jogi. Foto: Suriname Herald

Personen kunnen in Suriname niet uitkomen met hun salaris, met moeite proberen ze de eindjes aan elkaar te knopen. Dit zegt parlementariër Mahinder Jogi (VHP) in gesprek met Suriname Herald, naar aanleiding van de 81.000 Amerikaanse dollar die de staat Suriname gaat moeten neertellen voor hotelkosten van vicepresident Ashwin Adhin, zijn echtgenote en overige Surinaamse delegatieleden die deze maand voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) in New York aanwezig zijn. De kosten kunnen geminimaliseerd worden. Volgens de parlementariër kan het de regering niets schelen als de doorsnee burger moeilijk kan uitkomen met zijn geld.

Jogi geeft aan dat het nodig is om bezoeken en vergaderingen in het buitenland af te leggen en bij te wonen, want je kan niet geïsoleerd leven op de wereld. Echter, hij stelt dat er wel veel minder personen op reis kunnen gaan vooral als het werk van tevoren wordt voorbereid en er gebruik wordt gemaakt van de technologie. “Waarom moeten dertien personen naar New York gaan?”, vraagt hij zich af. Het lijkt volgens hem wel een snoepreis. Ook vraagt hij zich af waarom de staat peperdure hotelkosten moet dekken voor de vicepresident en zijn echtgenote, terwijl er wel veel meer mogelijkheden zijn en veel goedkopere kamers.

Vicepresident Ashwin Adhin en zijn echtgenote Gracella Adhin-Mahabier. Foto: NII

De Ware Tijd heeft gisteren een artikel gepubliceerd waarin wordt aangegeven dat de staat voor de vicepresident en zijn echtgenote voor zeven overnachtingen 19.250 Amerikaanse dollar voor een VIP One Bedroom Suite zal moeten neertellen bij het Grand Hyatt Hotel. In het artikel is eveneens opgenomen dat de staat aan hotelkosten in New York voor een delegatie van dertien personen ruim 81.000 Amerikaanse dollar zal moeten neertellen. De vicepresident zal namens president Desi Bouterse de algemene vergadering van de VN toespreken.

Jogi vindt dat de regering deze kosten tegen de achtergrond van het begrotingstekort moet plaatsen. En het moet tegen de achtergrond van de hedendaagse realiteit waarin het volk leeft, gezet worden. Hij voert aan dat het bezoek van de vicepresident aan Ghana toen al voor heel wat ophef heeft gezorgd wat de gemaakte kosten betreft. Dat de staat zoveel moet gaan neertellen, is volgens Jogi ongehoord. Hiermee wordt duidelijk het signaal gegeven dat de regering niets te maken heeft met de situatie in het land en de mensen in het land.

Ook het reisgedrag van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, is volgens Jogi niet te verklaren. “De helft van het jaar is die man in het buitenland,” zegt de parlementariër. Hij heeft ook begrepen dat Hoefdraad geen missive nodig heeft van de Raad van Ministers om op reis te gaan, want hij heeft vrijbrief van president Bouterse. Jogi merkt op dat geen woord wordt gerept over de reiskosten van Hoefdraad. “Hoeveel geld maakt Hoefdraad op aan reis- en verblijfkosten?”, vraagt de parlementariër retorisch.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG