Groot stigma bij moslims na achttien jaar 9/11

De moskee aan de Keizerstraat. Foto: Flickr

Het imago dat moslims terroristen zijn, is na de aanslagen op 11 september 2001 oftewel 9/11, niet veel veranderd. Integendeel is de situatie verergerd, waarbij moslims in de wereld door gemeenschappen afgesnauwd, weggejaagd en zelfs vermoord worden, geeft Michael Soebhan, voorzitter van de Surinaamse Moslim Associatie (SMA), te kennen tegenover Suriname Herald.

Hij betreurt het dat vanwege het handelen van een kleine groep moslims vandaag aan de dag de moslims over de hele wereld gestigmatiseerd worden. Ook merkt hij op dat de situatie van dien aard is dat er een jacht is ingezet op moslims. “Moslimleiders worden vermoord, moslims worden aan hun lot overgelaten,” zegt Soebhan. Hij verwijst naar Irak en Syrië. In landen als India, China, Birma in dezen Myanmar is er openlijke moslimhaat te bekennen. Er vinden slachtingen, verkrachtingen en vervolging van moslims plaats.

Hij merkt op dat er hierover geen woord wordt gerept. Ook betreurt hij het dat er in landen wetten worden aangenomen waar moslims beperkt worden in hun klederdracht. Hij kan het maar niet snappen dat een moslimvrouw wordt weerhouden om haar lichaam te bedekken, terwijl zij dat zelf wil. Volgens hem wordt ze gedwongen om ‘naakt’ rond te lopen en zich aanstootgevend te kleden, want dat hoort in een geciviliseerde gemeenschap.

In Suriname is de moslimgemeenschap vredelievend, benadrukt de moslimleider. Hij geeft aan dat deze gemeenschap geen ruzie gaat maken om enkelingen ondanks de verschillende groeperingen in de samenleving en personen provocerend bezig zijn. Ondanks Suriname bekend staat als land waar verschillende geloofsovertuigingen in vrede met elkaar leven, doet zich nog altijd voor dat personen moslims uitmaken voor terroristen. Er wordt continue over de situatie gesproken binnen de moslimgemeenschap. Volgens Soebhan wordt ervoor gewaakt dat er uitspattingen zich voordoen.

De aanslagen op 11 september 2001, vaak aangeduid als 9/11 (nine eleven), omvatten een viertal terroristische aanslagen die in de ochtend van dinsdag 11 september 2001 door middel van gekaapte passagiersvliegtuigen in het noordoosten van de Verenigde Staten werden uitgevoerd.

De Saoedi-Arabische multimiljonair Osama bin Laden en zijn terreurorganisatie Al Qaida worden voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden. Op deze datum boorden zich twee vliegtuigen in de Twin Towers van het World Trade Center, gelegen op het zuidelijke punt van Manhattan in New York en een ander vliegtuig in het Pentagon, in de buurt van Washington D.C. Een vierde vliegtuig stortte neer in de buurt van Shanksville (Pennsylvania). Alle vier passagierstoestellen vlogen volgens het normale dienstrooster. Twee toestellen waren eigendom van American Airlines en twee van United Airlines.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG