Buza-directeur: participatie Adhin aan VN-vergadering is commitment van Suriname

Miriam Mac Intosh. Foto: NII

Tijdens de 74ste jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) zullen er zeven High Level-meetings zijn op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders. De VN-vergadering begint op maandag 23 september met een Climate Action Summit. Het feit dat vicepresident Ashwin Adhin namens president Desi Bouterse participeert aan de vergadering is een commitment dat Suriname maakt, zegt Miriam Mac Intosh, directeur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza), in gesprek met Suriname Herald.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), António Guterres, heeft in zijn hoedanigheid aandacht gevraagd van de regeringsleiders en staatshoofden voor de verschillende internationale aspecten, vervolgt Mac Intosh.

Verder zegt ze dat tegenwoordig de verschillende internationale aspecten als duurzame ontwikkeling, klimaatverandering, huiselijk geweld, grensoverschrijdend zijn. Geen enkel land kan alleen werken aan het oplossen van aspecten als klimaatverandering. Ze legt uit dat politiek commitment nodig is van regeringsleiders en staatshoofden. Ze voegt er meteen aan toe dat het niet ongebruikelijk is dat vicepresident Adhin participeert aan de VN-vergadering.

Als er gekeken wordt naar de committering op het gebied van klimaatverandering dan zal Suriname een voorhoede rol gaan vervullen in klimaatfinanciering en toegankelijkheid van klimaatfinanciering voor landen. “We participeren aan de AVVN om kracht bij te zetten; je kan geen grote klimaatverandering hebben in je land en zelf is er geen committering,” zegt Mac Intosch.

Zij geeft verder aan dat vanwege de internationale agenda er committering nodig is van staatshoofden en regeringsleiders. Het afvaardigen van alleen ministers en ambassadeurs betekent minder committering op internationaal vlak. Adhin zal de boodschap overbrengen namens de president. Er is een aantal vergaderingen dat voor Suriname van belang is. Op schema staat de SDG High level-meeting, een High Level-meeting over de kleine eilanden en de landen met een lage kustlijn. Mac Intosch geeft aan dat Suriname een land is met een lage kustlijn en bij deze meeting zal Suriname zijn stem moeten laten horen, waarbij de kwetsbaarheid van Suriname duidelijk naar voren wordt gebracht.

Tijdens de VN-vergadering maakt Suriname gebruik van de gelegenheid om zoveel mogelijk de bilaterale agenda af te werken. Er vinden diverse bilaterale ontmoetingen plaats met regeringsleiders en daarbij zullen er verschillende overeenkomsten worden ondertekend. We maken het maximale gebruik van onze participatie en aanwezigheid in de VN om de samenwerking met de verschillende landen, waarmee Suriname diplomatieke banden heeft, verder te versterken. Ook worden er concrete afspraken gemaakt, aldus de Buza-directeur.

De jaarlijkse VN-vergadering is een terugkerend evenement waar alle 193 landen vertegenwoordigd zijn en een stem hebben.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG