Landbouwers in Saramacca ronden GAP-trainingen succesvol af

Een landbouwer in Saramacca heeft zijn certificaat in ontvangst mogen nemen. Foto: LVV

Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vandaag wederom een groep landbouwers van het district Saramacca, die drie dagen lang de GAP-trainingen (Goede Agrarische Praktijken) hebben gevolgd, gecertificeerd. Dit vond plaats in het gebouw van het districtscommissariaat in Saramacca, meldt LVV.

De GAP-training is georganiseerd voor alle boeren die aan derden producten leveren. Dit in het kader van de verscherpte exportregels van de Europese Unie (EU).

Minister Rabin Parmessar van het ministerie heeft de GAP-trainingen voor alle boeren verplicht gesteld. De GAP-training beoogt niet alleen productie van kwalitatief hoogwaardig en veilig voedsel, maar ook het behoud van de lokale en exportmarkten. Groenten- en fruitexporteurs mogen in de toekomst hun exportwaar alleen opkopen bij boeren die in het bezit zijn van een producentencode. Toepassing van de GAP moet er onder andere voor zorgen dat producten 100 procent traceerbaar zijn.

De boeren hebben de trainingen als heel leerrijk ervaren en kwamen allen tot het besef dat deze training noodzakelijk is. De technologie op het gebied van de landbouw staat niet stil en blijft zich verder ontwikkelen, aldus het ministerie.

VANDAAG