Parmessar: geen enkel staatsbedrijf komt in handen van derden

Minister Parmessar brengt bezoek aan Staatsboerderij te Reeberg. Foto: LVV

Minister Rabin Parmessar van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vandaag een bezoek gebracht aan de Staatsboerderij te Reeberg in het district Wanica. Hij gaf zijn gehoor mee, dat onder zijn leiding geen enkel staatsbedrijf verkocht wordt of in handen komt van derden. Per 1 oktober zullen enkele veranderingen worden doorgevoerd. Dit meldt het ministerie.

Het onderdirectoraat Veeteelt zal technische ondersteuning bieden aan de Staatsboerderij. Het personeelsbestand zal worden uitgebreid en met betrekking tot de technische zaken, zal reeds de komende week een inventarisatie worden opgemaakt van het bestaande en wat er nog nodig is.

De ministeriële delegatie bestond naast de minister uit enkele directieleden waaronder de onderdirecteur Landbouw, Ashween Ramdin, onderdirecteur Administratieve diensten, Caroline Sakiman, onderdirecteur van het directoraat Veeteelt, Virginia Popken en de fungerend voorzitter van de werknemersbond van LVV, Ashwin Bechan.

De bewindsman kreeg van de beheerder, Radj Sunderpersadlall, een historisch overzicht van het ontstaan van de Staatsboerderij. De boerderij had vroeger de naam van ’s Lands boerderij en was gehuisvest aan de copieweg in het district Para en daarna aan de Leysweg in Paramaribo.

De boerderij is bij uitstek een melkveebedrijf, maar voorheen waren er ook andere veesoorten zoals zeeboes, varkens, schapen en paarden. Ook deed men vroeger aan kunstmatige inseminatie ter bevordering van de productie. Het bedrijf kan volgens de beheerder veel meer produceren. Echter, knowhow en mankracht ontbreken.

De minister bedankte Sunderpersadlall voor zijn uiteenzetting en ging kort in op enkele van de vraagstukken die hij aanhaalde. Wat het personeel betreft, deelde de minister de werknemers mee, dat zij op de loonlijst staan van de overheid en dat daar geen twijfel over kan bestaan. In het verlengde hiervan verwacht hij daarom ook dat zij zich volledig zullen inzetten voor de verdere ontwikkeling van het staatsbedrijf.

De bewindsman vroeg aan Willy Panchoe van de afdeling Interne Controle, om een overzicht te geven over het beheer van de boerderij. Veel moet geordend worden binnen dit staatsbedrijf. De minister gelooft echter dat zaken in goede banen geleid kunnen worden.

Het staatsbedrijf moet een modelbedrijf worden voor Suriname, waar veehouders in de toekomst onder andere terecht kunnen voor technische knowhow, aldus minister Parmessar van LVV.

VANDAAG