Ambtenaren en landbouwers van Marowijne krijgen training in verantwoord gebruik van pesticiden

Aanwezigen tijdens de training over verantwoord gebruik van pesticiden. Foto: LVV

De afdeling Bestrijdingsmiddelen van het onderdirectoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking (ODLOAV) van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft voor een groep ambtenaren van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling, LVV en lokale landbouwers van het district Marowijne, vandaag de training ‘Verantwoord gebruik van pesticiden’ verzorgd in de vergaderzaal van het districtscommissariaat Marowijne-Zuidwest, meldt LVV.

Het doel van deze training is het verhogen van de bewustwording en uitbreiding van kennis voor een gezonde natie, via duurzaam ketenbeheer van pesticiden en het promoten van alternatieven.

Bestrijdingsmiddelen of pesticiden kunnen negatieve effecten voor mens en milieu teweegbrengen. Gelukkig is er ook een positieve kant en kunnen ziekten en plagen naar beheersbare proporties teruggebracht worden. Tijdens de training is met name pesticiden in het algemeen besproken, de gevolgen van onverantwoord gebruik van pesticiden, verantwoorde opslag van pesticiden en het belang van het dragen van Personal Protective Equipment (PPE).

Aan het einde van de training zijn de deelnemers in staat om:

• de verschillende pesticiden van elkaar te onderscheiden;
• de gevolgen van verkeerd/onverantwoord gebruik van pesticiden op te sommen;
• maatregelen te implementeren om zichzelf en de omgeving te beschermen tegen negatieve werking van pesticiden.

LVV-minister Rabin Parmessar heeft reeds aangegeven dat de bewustwording van het verantwoord gebruik van pesticiden een van de beleidsprioriteiten zijn van het ministerie. Daarom is het continu bezig met het verzorgen van trainingen aan verschillende groepen die hier gebruik van maken.

De training werd officieel geopend door districtscommissaris Kenya Pansa van Marowijne-Zuidwest. In haar toespraak bedankte zij minister Parmessar voor de aangeboden training, waarvan het district Marowijne goed gebruik kan maken.

Het team van LVV zal vrijdag reizen naar het district Sipaliwini in het dorp ‘Poesoegroenoe’ om daar de training te verzorgen voor de lokale bevolking.

VANDAAG