Dikan hekelt onterechte beschuldigingen KOMPAS

Minister Edgar Dikan. Foto: Suriname Herald

De minister van Regionale Ontwikkeling tevens ondervoorzitter van de politieke partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), Edgar Dikan, hekelt de onterechte beschuldigingen van de organisatie voor Kwinti, Okanisie, Matuariers, Pamaka, Aluku’s en Saamaka (KOMPAS), voorheen commissie 10 oktober 2018. Dit maakte hij gisteren kenbaar tijdens een lezing over het grondenrechtenvraagstuk waar de regering mee bezig is.

De KOMPAS houdt op 8 en 9 oktober een krutu te Langatabiki waar de aandachtspunten van het gehele binnenland centraal staan. Ruben Ravenberg, lid van de organisatie, gaf eerder in de media aan dat personen die de krutu willen bijwonen geen verlof kunnen krijgen. Anderen kunnen wel krijgen, maar worden bedreigd om niet naar Langatabiki te gaan. Sommigen krijgen te horen dat indien ze gaan, hun beschikkingen niet in orde worden gemaakt.

Dikan gaf te kennen dat men niet in de lucht moet praten, maar duidelijk moet aangeven om welke overheidskantoor, instantie of persoon het gaat. Mensen willen gewoon een rookgordijn hangen, omdat zaken misschien niet naar wens verlopen.

De beschuldigingen van de organisatie zijn onterecht en misplaatst, is hij van mening. Die hele organisatie is een flop geworden, zei de RO-bewindsman. Op een eerder gehouden persconferentie over de krutu te Langatabiki had de commissie duidelijk aangegeven dat zij geen enkele ondersteuning zou vragen aan de overheid.

Indien ze dat had gedaan, zou de overheid haar tegemoet komen, omdat zij voor iedereen is, aldus Dikan. Vorig jaar had de commissie de samenleving ook voorgehouden dat de overheid niets heeft gegeven, terwijl dat niet waar is, merkte hij op. Ook vraagt hij zich af op grond waarvan de overheid deze groep zou moeten boycotten.

Naar zijn zeggen verkondigt men alleen leugens aan de gemeenschap. Te wan sma biging ley dan a antwoord tap a ley no abi effect. Wij zullen ons daar niet mee bezig houden, omdat wij niet zo zijn opgevoed, aldus Dikan.

VANDAAG