Advocaat cliënt zaak Nibte: “Advocaten vragen geen SRD 290.000 voor een opheffingsbeslag”

Joan Nibte is tevens vicevoorzitter en politiek leider van de PRO. Foto: PRO
Print Friendly, PDF & Email

Advocaten vragen geen SRD 290.000 voor een opheffingsbeslag. Er wordt meestal bij geldvorderingen een percentage gevraagd en niet bij een opheffingsbeslag, zegt advocaat Vinay Moerahoe in de zaak, waarbij het tuchtcollege voor advocaten de advocaat Joan Nibte voor drie maanden heeft geschorst. Moerahoe die de zaak aanvocht voor zijn cliënt Harry Dootnath, betreurt het dat zijn cliënt zo werd afgeperst door een collega-advocaat voor een honorarium waar er vooraf geen afspraken over zijn gemaakt.

Hij zegt in gesprek met Suriname Herald dat zijn cliënt bij Nibte heeft aangeklopt voor een opheffingsbeslag dat zijn ex-vrouw had gelegd op zijn bankrekeningen. Daarvoor heeft ze een honorarium gevraagd van SRD 5.000. De zaak is voorgegaan en Nibte heeft de zaak gewonnen. Toen Dootnath bij Nibte kwam voor de vordering, werd er een bankafschrift van zijn rekeningen gepresenteerd voor echtscheidingsconvenant. Nibte eiste plotseling een bepaald percentage van de bedragen van zijn bankrekeningen op, terwijl dit bij het intakegesprek niet was afgesproken. Ze eiste dat Dootnath SRD 50.000 en $30.000 naar haar rekening moest overmaken alvorens hij zijn vordering in handen kon krijgen.

Dit stemde Doothnath niet goed, want dit was niet de afspraak die was gemaakt met advocaat Nibte. Een vriend van Doothnath die er ook bij was, had toegestemd om het bedrag van SRD 50.000 over te maken, zodat ze de vordering konden krijgen. De zaak was hiermee echter niet afgelopen. Nibte wilde ook $30.000 hebben en legde toen beslag bij de werkgevers waar Dootnath geld moest ontvangen. Advocaat Moerahoe diende toen een zaak in voor opheffing en dit nam nogal wat tijd in beslag, omdat het in bodemprocedure wordt uitgevochten en het een vruchtbelang betreft.

“Het bedrijf van de man is kapotgegaan, omdat de werkgever niet verder met hem wilde werken,” zegt Moerahoe. De werkgever heeft zijn dienstbetrekking met Dootnath beëindigd, omdat die niet in problemen wil komen. Moerahoe betreurt het dat zijn cliënt naar een advocaat gaat om zijn problemen opgelost te krijgen om vervolgens meer problemen te krijgen, omdat diezelfde advocaat beslag legt en zijn bedrijf kapotmaakt.

Moerahoe maakt ook duidelijk dat de echtscheidingszaak door hem is aangevochten en niet door Nibte, zoals ze beweert. Ze heeft slechts een zaak aangevochten en die is een opheffingsbeslag. “Ongeveer SRD 300.000 vragen voor een opheffingsbeslag is onmogelijk,” zegt hij.

De advocaat geeft aan dat Nibte bij het vorige bestuur van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA), vicedeken was en dus juist meer dan anderen moet weten dat zaken bij het intakegesprek al vastgelegd moeten worden zoals een honorarium.

Intussen heeft Suriname Herald uit bronnen vernomen dat de komende periode nog drie zaken tegen Nibte aanhangig zullen worden gemaakt. Zo heeft ook criticus Julian With een klacht tegen Nibte ingediend.

Nibte is behalve advocaat ook vicevoorzitter en politiek leider van de in januari 2018 opgerichte politieke partij, de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO). Ze zegt op de website van de PRO dat ze smacht naar een ommekeer waarin eerlijkheid, oprechtheid en kundigheid onder dienstbaar leiderschap vooropstaan.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG