Rutte: “Bouterse moet zich verantwoorden voor wat hij heeft gedaan”

Premier Mark Rutte

Premier Mark Rutte van Nederland heeft zojuist tijdens zijn wekelijkse persconferentie gezegd dat hij hoopt dat het rechtsstelsel van Suriname goed functioneert. “Wij zullen als Nederland met grote aandacht volgen of de rechtsgang goed plaatsvindt. Bouterse moet zich verantwoorden voor wat hij daar gedaan heeft”, aldus Rutte waarvan de NOS melding maakt.

De relatie tussen Suriname en Nederland is sinds het aantreden van president Desi Bouterse in 2010 bekoeld. Na zijn verkiezing tot president in 2010, zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken toen dat Bouterse in Nederland welkom was, maar alleen om zijn gevangenisstraf in dat land uit te zitten. Sindsdien is de relatie bekoeld.

Bouterse is door de Nederlandse rechter bij verstek veroordeeld voor een gevangenisstraf van elf jaar voor betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne

Bouterse zei in oktober in een interview in verband met zijn verjaardag op GOV TV dat de relatie met Nederland is bekoeled door de politiek die Den Haag heeft gespeeld met Suriname. De president zei dat het altijd goed is om een relatie te verbeteren. “But it takes two to tango”.

VANDAAG