Boldewijn: VN kan acties ondernemen tegen Suriname

Bestuurskundige August Boldewijn. Beeld: Apintie TV
Print Friendly, PDF & Email

Bestuurskundige August Boldewijn zegt dat het best mogelijk is dat de Verenigde Naties (VN) acties gaan ondernemen tegen Suriname als de wetten van de staat worden geschonden. Boldewijn zegt tegenover Suriname Herald, dat de internationale gemeenschap kennis heeft over de 8-decemberzaak. Hij zegt dat de Verenigde Staten, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk al een verklaring hebben uitgegeven waarin ze ondersteuning geven aan de rechterlijke macht in Suriname.

Boldewijn stelt dat een van deze landen misschien zou kunnen ingrijpen. Hij geeft aan dat het schenden van de wetten van de staat in strijd is met de principes van de VN. “Wij hebben een handelwijze ingevoerd die tegen de principes van de VN is, namelijk eerbiediging van de wetten van de staat, eerbiediging van internationale wetten en regels en onderwerping aan de staatsorde.”

De bestuurskundige is van mening dat zodra je buiten die orde gaat, de wet je gaat straffen en dat is wat nu is gebeurd. Dat het Decemberstrafproces een politiek proces wordt genoemd, vindt hij pure nonsens. “Toen die vijftien mensen vermoord werden, was het toen geen politiek? De mensen zijn uit hun bed gehaald en ze zijn vermoord. De nabestaanden treuren nog steeds om hun geliefden. En ik moet gaan vechten om één man? Die zegt dat hij niet verantwoordelijk is, maar dan moet hij bewijzen dat hij niets heeft gedaan,” zegt Boldewijn.

Hij zegt echter dat uit documenten, die hij heeft gelezen, het tegendeel wordt bewezen. “Die man was erbij, die man heeft opdrachten gegeven. De enige man die hij heeft vrijgelaten, is Derby.”

Boldewijn zegt verder dat forensisch onderzoek heeft uitgewezen dat de mensen niet op de vlucht zijn doodgeschoten, maar van voren. Daar begint de leugen over 8 december 1982 al met het verhaal dat de opgepakte mannen op de vlucht zijn doodgeschoten, besluit Boldewijn.

VANDAAG