Bushouders lijn 5, PKS en PKM moeten vandaag officieel verhuizen naar Ondrobon

Bushouders die de route lijn 5, Paramaribo-Kwatta-Sophia’s Lust (PKS) en Paramaribo-Kwatta-Monkshoop (PKM) onderhouden, moeten vandaag officieel verhuizen naar hun nieuwe locatie te Ondrobon. De voorzitter van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO), John Mahadewsing, bevestigt dit tegenover Suriname Herald.

De buschauffeurs zijn gistermiddag rond een uur hierover geïnformeerd door de PLO-voorzitter. “Het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) zal geen rekening houden. Als men niet verhuist, zullen er maatregelen tegen de bushouders getroffen worden,” zegt Mahadewsing.

Een van de redenen waarom de bushouders hun huidige standplaats voor de Vreedzaammarkt moeten verlaten, is de sloop van de markt. Er zal een aanvang worden gemaakt met het slopen van het dak, dat gemaakt is van asbestplaten. De sloopwerkzaamheden zijn al lang aangekondigd en districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost wil hiermee een aanvang maken, zegt Mahadewsing.

Hij merkt verder op dat de zorgpunten van de bushouders ook zijn besproken. Echter, er zal daar geen rekening mee worden gehouden, want de binnenstad moet geordend worden. Volgens de PLO-voorzitter hoeven de buschauffeurs niet te vrezen voor concurrentie door de PK-bussen. Een passagier die naar Munderbuiten moet, zal geen PK-bus pakken. Ook de afstand waarover de buschauffeurs praten, zal geen rol spelen. In een gesprek met directeur Joyce Blokland van OWT en C, is volgens Mahadewsing twee dagen terug alles besproken. Een verhuizing naar de busterminal Ondrobon is dus onvermijdelijk, beweert hij.

Buschauffeurs die de routes lijn 5, PKS en PKM onderhouden en sinds 1 december moesten verhuizen, weigerden uit protest hun standplaats te verlaten. De reden hiervoor is volgens hen de concurrentie met de PK-bussen. Zij vrezen vermindering van hun inkomsten en dat passagiers geen gebruik meer zullen maken van hun diensten, vanwege afstand die afgelegd moet worden naar de busterminal. Volgens hen zullen vooral patiënten die naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo moeten, gedupeerd worden.

Simone Awanna

VANDAAG