Chinese ambassadeur: Chinees nieuwjaar vergroot wederzijds begrip en verdiept vriendschap

Ambassadeur Liu Quan houdt zijn toespraak bij de viering van het Chinese nieuwjaar op het Onafhankelijkheidsplein. Foto: NII

De culturele kenmerken van het Chinese nieuwjaar zullen het wederzijdse begrip tussen China en Suriname vergroten en de vriendschap tussen deze twee landen ook verdiepen. Dat zei de Chinese ambassadeur in Suriname, Liu Quan, zaterdag bij de viering van het Chinese nieuwjaar op het Onafhankelijkheidsplein.

Waar er Chinese afstammelingen zijn is er, aldus ambassadeur Quan, Chinees Nieuwjaar. Suriname is volgens hem het enige land op het westelijke halfrond dat Chinees Nieuwjaar heeft uitgeroepen tot een permanente nationale vrije dag.

Hij zegt dat elk Chinees Nieuwjaar Surinaamse Chinezen in grote gemeenschappen als familie en vrienden bij elkaar komen om nieuwjaarsgroeten uit te wisselen, samen vuurwerk af te schieten en te genieten van het Chinese nieuwjaar.

De unieke viering van het Chinese nieuwjaar heeft, volgens de diplomaat, heel veel aandacht gekregen en is ongetwijfeld een prachtige visitekaart voor de cultuur en het toerisme van Suriname. Ambassadeur Quan: “De unieke en welvarende multiculturele samenleving heeft Suriname tot een uniek land in het Caribisch gebied gemaakt.”

Hij blikte terug op de Suriname Temple Fair die eerder op de dag werd gehouden en zei dat de zesde editie van dit evenement het grootst is gevierd. Het was tevens de eerste keer dat het Suriname Temple Fair op het Onafhankelijkheidsplein werd gehouden. “De schare was groter dan voorheen”, aldus de ambassadeur, die zich ook vereerd voelde dat de ambassade een kunstgroep uit Hangzhou had laten halen voor optredens.

Zijn dankwoord ging dan ook uit naar de overheid van Hangzhou, het Surinaamse ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T), de Suriname-China United Association (SCUA), ook voor het harde werk en de voorbereiding van de Temple Fair.

De Chinese ambassadeur zei dat de Temple Fair een merk en groots evenement is geworden om de Chinese cultuur te tonen en dit wordt volgens hem geliefd en verwelkomd bij Chinese en etnische groepen in het buitenland en in Suriname.

VANDAAG