Sigmund Proeve toch geen governor CBvS

Sigmund Proeve
Print Friendly, PDF & Email

Sigmund Proeve heeft zich vandaag teruggetrokken voor de functie van governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Gisteren was er reeds het gerucht dat Proeve zich mogelijk zou terugtrekken voor deze functie.

Sinds president Desi Bouterse zondag bekendmaakte dat Proeve waarnemend governor zou worden van de CBvS, brak er een storm aan kritiek los in de samenleving. Ook oppositionele partijen en de Surinaamse Bankiersvereniging waren fel gekant tegen Proeve als nieuwe governor.

Er was kritiek op Proeve omdat hij tijdens zijn directeurschap van De Surinaamsche Bank (DSB) veroordeeld was tot een gevangenisstraf van twaalf maanden. Hij werd schuldig bevonden aan het zonder toestemming van de Deviezencommissie overmaken van miljoenen dollars naar buitenlandse rekeningen. Proeve werd in hoger beroep vrijgesproken. Hij bleef directeur van DSB, maar werd in 2017 wegens financiële malversaties en mismanagement uit zijn functie gezet.

Op basis van artikel 22 van de Bankwet zou Proeve niet benoembaar zijn in de functie van governor van de CBvS. Mogelijk heeft hij daarom besloten te bedanken voor de functie en de eer aan zichzelf te houden.

VANDAAG