WOVS: “Onverantwoorde prijsverhogingen moeten teruggedraaid worden”

WOVS: “Onverantwoorde prijsverhogingen moeten teruggedraaid worden”. Foto: NII

Prijsverhogingen die niet verantwoord kunnen worden, zullen moeten worden teruggedraaid. Volgens de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS) worden prijsverhogingen door zowel distributeurs als de importeurs ingecalculeerd in de producten. Deze zaken zijn woensdag onder andere naar voren gekomen tijdens een gesprek, geïnitieerd naar aanleiding van de recente prijsontwikkelingen, van het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) met de WOVS en de Suriname Chinese United Association (SCUA).

Het NII meldt in een persbericht, dat er verder ook met de aanwezigen van gedachten is gewisseld over de maatregelen die moeten worden geïmplementeerd om het veiligheidsgevoel binnen de samenleving te vergroten. Het ministerie streeft ernaar om samen met de SCUA en de WOVS de prijzen voor de samenleving beheersbaar te houden.

Winkelschappen in een supermarkt. Foto: NII

Minister Stephen Tsang van HI en T heeft tijdens deze bespreking benadrukt, dat het van belang is om samen te werken aan de rust binnen de samenleving en aan de stabilisering van de prijzen van goederen en diensten.

Vanuit de regering zijn een aantal maatregelen aangekondigd, die nu in uitvoering zijn. De aanpak van illegale cambio’s door de justitiële autoriteiten in samenwerking met het Ministerie van HI en T gaan onverkort door. De departementsleiding waarschuwt eenieder die bezig is met illegale wisselpraktijken en benadrukt dat alle middelen die worden ingezet voor dergelijk handelen, in beslag zullen worden genomen.

Ook wordt er een beroep gedaan om het wisselen tegen hoge koersen na te laten, omdat deze handelingen voor verergering van de situatie zorgen. “Samen kunnen we escalaties voorkomen”, staat in het persbericht.

Afgesproken is dat de rust in de samenleving wordt teruggebracht, door geen onnodige prijsverhogingen door te voeren. Gezien de dalende trend van de wisselkoers, zou dit niet moeten gebeuren. De regering bekijkt om de swap-deal met China versneld door te voeren. Importen vanuit China kunnen in Surinaamse dollars worden betaald en uitgekeerd in de Chinese munteenheid. Dit zal een verlichting brengen op de druk van de dollarkoers, meldt het NII.

VANDAAG