Berenstein: “Beschuldigingen Zunder onterecht en benedenmaats”

Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale C-47. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

C-47-voorzitter Robby Berenstein vindt de beschuldigingen van collega-vakbondsleider Armand Zunder aan zijn adres onterecht en benedenmaats. Eerder sprak Zunder tegenover Suriname Herald zijn afkeuring uit aan het adres van Berenstein toen hij hem benaderde voor ondersteuning voor de functie van governor bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), nadat hij door president Desi Bouterse was benaderd voor deze functie. Hij vindt het laf dat Berenstein eerst zijn ondersteuning had toegezegd en gelijk daarna weer van mening was veranderd.

Berenstein geeft toe dat hij in eerste instantie als persoon onder enkele voorwaarden positief had gereageerd op een eventuele ondersteuning van zijn makker. Kort daarna zijn enkele zaken van Zunder boven water gekomen, die niet bekend waren. Tijdens een gesprek waarbij Jan Haakmat en Roy Haverkamp erbij waren, is Zunder met deze zaken geconfronteerd. Op basis hiervan is duidelijk aan hem gezegd, dat wij hem hierin niet kunnen ondersteunen.

Armand Zunder

Hij is toen geadviseerd om af te zien van de functie, legt Berenstein uit wat hij ook had beloofd. De C-47-voorzitter stelt dat hij en Zunder, na het goede gesprek als vrienden uit elkaar zijn gegaan. Het verbaasde hem toen hij hoorde dat hij de mensen van de CBvS tegen Zunder had aangezet, laf is en geen ballen heeft. De vakbondsman zegt dat hij Zunder juist wilde behoeden voor een eventuele neergang, omdat hij het op dit moment niet verstandig vindt om iemand uit de vakbeweging in zo’n positie te plaatsen.

De positie van de bank is nu niet gunstig vanwege de politieke beïnvloeding door de minister van Financiën. De totale vakbeweging zou het moeilijk krijgen, omdat de maatregelen die genomen zullen worden om de bank weer gezond te maken niet mals zullen zijn. Hij stelt dat er op basis van deze beweringen besloten is om Zunder af te raden voor de functie. Berenstein is van mening dat deze zaken tijdens het gesprek met Zunder duidelijk naar voren waren gekomen. Hij ging toen akkoord hiermee.

Naast het personeel bij de moederbank dat hem niet lust, had hij ook geen draagvlak van het bedrijfsleven en de financiële sector. Diverse bonden van andere vakcentrales hadden ook geadviseerd om de voordracht niet te ondersteunen vanwege zaken die in het verleden waren gebeurd. Berenstein stelt dat Zunder een gewetensvraagstuk heeft en dat hij nu een zondebok probeert te zoeken. “Hij wilde voor dat geld gaan en omdat het niet is gelukt probeert hij de vinger te wijzen”, meent de C-47 voorman.

Berenstein vindt het erg, dat Zunder op een hele opportunistische manier de vakbeweging heeft verlaten. Over de actie van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), Progressieve Werknemersorganisatie (PWO) en Moederbond die hem als woordvoerder hebben afgezet als trekker van Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), wil Berenstein op dit moment geen uitspraken doen. Hij verwijst naar een persconferentie die hij donderdag zal beleggen.

VANDAAG