Geen verschuiving verkiezingen; Avondvierdaagse mogelijk in gevaar door COVID-19-virus

Vicepresident Ashwin Adhin

“De bescherming van elke burger is nu onze prioriteit”, zei vicepresident (vp) Ashwin Adhin gisteren tijdens een persconferentie naar aanleiding van het eerste besmette COVID-19-geval in Suriname. Als deze ontwikkeling zich blijft voordoen, zal de jaarlijkse Avondvierdaagse (AVD), meer bekend als de wandelmars, niet doorgaan. Over een eventuele verschuiving van de verkiezingen van 25 mei, zei de vp dat daar op dit moment geen sprake van is. “Alles hangt af van de situatie”, zei hij.

Volgens hem is het belangrijk dat eenieder gehoor geeft aan de opgelegde instructies. Als dat het geval is, is verscherping van de maatregelen niet nodig. Over een eventuele sluiting van scholen zei Adhin dat er op dit moment daar geen sprake van is. “De autoriteiten zijn op dit moment bezig met het uitwerken van protocollen”, zei hij.

Er mogen voorlopig geen publieke evenementen met meer dan honderd personen gehouden worden. Echter vindt de vp het prematuur om nu al te zeggen dat de AVD niet doorgaat. “De instructie duidelijk”, zei hij op vragen van journalisten in een van de vergaderruimten van De Nationale Assemblee.

De instructie is dat evenementen van meer dan honderd personen niet zijn toegestaan. “Aangezien we weten dat die activiteiten zoals politieke bijeenkomsten en de AVD meer dan honderd personen bijeen brengen, is de kans groot dat die niet doorgaan.

Na vandaag zullen diverse actoren ook geïnformeerd worden over de genomen stappen”, zei de vp. Volgens hem zal er geen onderscheid gemaakt worden en moeten organisatoren van evenementen tot huisfeestjes dezelfde instructies opvolgen. Ook voor politieke partijen die bijeenkomsten houden gelden dezelfde regels, benadrukte Adhin.

VANDAAG