Commerciële banken sluiten deuren; bankiers ontstemd over werkwijze president

Eblein Frangie. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

De commerciële banken hebben vandaag vanaf 12.00 uur ‘s middags de deuren gesloten. De banken zijn tot sluiting overgegaan uit protest over de manier waarop de Wet controle valutaverkeer en transactiekantoren tot stand is gekomen en de verregaande implicaties van deze wet voor de samenleving, geeft Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) te kennen tegenover Suriname Herald. De banken kunnen geen uitvoering geven aan de wet, zegt hij.

De SBV heeft alle banken het advies gegeven om te sluiten. Dit advies is door verschillende banken opgevolgd. De banken hebben tegenover de vereniging bevestigd dat ze hun deuren sluiten. Het gaat onder andere om de Finabank, Hakrinbank, Republic Bank, De Surinaamsche Bank, Surichange bank en Godo.

De bankiersvereniging, ondersteund door alle commerciële banken, eist dat er een gedegen wet wordt geamendeerd. Frangie geeft aan dat de vereniging gisteren een goed gesprek had met president Desi Bouterse. Echter heeft het staatshoofd verzuimd om de bankiers toen mee te delen dat de wet al getekend en gepubliceerd was. Het gesprek is gevoerd, nadat de wet was getekend. Het stoort de bankiers dat zo’n belangrijke informatie hen is onthouden.

Het is niet duidelijk hoe lang de banken hun deuren gesloten houden voor het publiek. “Wij willen een goede wet hebben want de wijze hoe deze wet is aangenomen, is niet correct”, zegt Frangie.

Zo is de bankiersvereniging niet eens gehoord bij de totstandkoming van de wet. De banken kunnen geen uitvoering geven aan de wet en zijn van oordeel dat de inhoud van de wet niet correct is.

Hij vraagt begrip van de samenleving voor dit ongerief, waarbij de banken de dienstverlening hebben moeten stopzetten. Frangie benadrukt dat de SBV protesteert tegen de wet in het belang van de samenleving om haar geld veilig te stellen.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG