Regering garandeert medische zorg, voeding en orde met partial lockdown

President Desi Bouterse heeft gisteravond onder andere aangegeven, dat de regering ervoor zal zorgen dat de orde gehandhaafd blijft. Beeld: NII

De regering gaat ervoor zorgen dat de medische zorg voor de gemeenschap beschikbaar zal zijn, personen aan voeding blijven komen en de orde gehandhaafd blijft. Deze verzekering gaf president Desi Bouterse de gemeenschap vrijdagavond bij de aankondiging van een ‘partial lockdown’. Ingaande zondag 29 maart 20.00 uur tot 06.00 uur de volgende ochtend mag niemand de straat op.

Deze instructie geldt voor de komende twee weken. Er zijn echter wel uitzonderingen voor personen uit de zorg, veiligheid en essentieel bestemmingsverkeer ten behoeve van het werk. Samenscholing is nu beperkt tot maximaal tien personen. Het Hoogste College van Staat, de regering en essentiële diensten zijn hiervan uitgezonderd mits zij social distancing in acht nemen. Alle kansspelgelegenheden en casino’s worden vanaf vanmorgen om 10.00 uur tot nader order gesloten.

De president gaf te kennen dat de situatie in de wereld snel aan het veranderen is en personen nu acuut mee moeten veranderen. Hij maakte duidelijk dat de wereld hier niet op voorbereid was en Suriname dus ook niet. Zoals dagelijks de feiten en informatie veranderen, stelt de regering ook dagelijks haar vervolgacties vast.

Bouterse gaf verder aan dat het Surinaamse team van experts op vrijdag 13 maart gelukkig snel heeft gereageerd, door de grenzen direct te sluiten toen geval een ontdekt werd. “Het is van uitermate groot belang dat de regering alle preventieve maatregelen neemt om zoveel als mogelijk het punt van community spreading te vermijden. Een verspreiding van dit virus zou voor Suriname rampzalig zijn”, zei de regeringsleider.

De overheid heeft volgens de president steeds maatregelen getroffen, niet om de gemeenschap onaangenaam te zijn, maar om levens te redden. Op dit moment heeft Suriname acht bevestigde COVID-19-gevallen. “We moeten er rekening mee houden, dat deze gevallen snel kunnen toenemen. Op het moment dat wij zien dat er ongecontroleerde verspreiding is, is er geen weg terug”, zei Bouterse. Suriname, zowel het volk als het gezondheidssysteem, kan geen epidemie aan, zei president Bouterse.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG