Personeel SVZ en Diakonessenhuis uitbetaald

Het Diakonessenhuis
Print Friendly, PDF & Email

Het personeel van het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) en het Diakonessenhuis is vandaag uitbetaald. Dit heeft de voorzitter van de bonden bij deze twee ziekenhuizen, Robby Naarendorp, tegenover Suriname Herald bevestigd. Hij geeft aan het personeel nu weer een maandje verder kan. De vakbondsman merkt op dat het elke eind van de maand een gewoonte is geworden dat salarissen niet op tijd kunnen worden uitbetaald.

Hij legt uit dat dit komt door het Staatsziekenfonds (SZF), dat bepaalt wanneer en hoeveel de ziekenhuizen worden uitbetaald. Naarendorp voegt eraan toe dat het SVZ en het Diakonessenhuis alleen voor ligdagen worden vergoed door het SZF en niet voor andere verrichtingen, waaronder onderzoekingen. “Er is hierdoor elke maand paniek in huis”, zegt de voorzitter.

Hij stelt dat hij in een vroeg stadium hierover met minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft gesproken, die op zijn beurt aangaf dat hij dit zou bespreken met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. “Maar op grond van de ervaring die ik heb met deze mensen, maakte ik contact met de leiding van de ziekenhuizen en het bleek dat er nog steeds niet was gestort”. Hij geeft aan dat het SVZ en het Diakonessenhuis particuliere ziekenhuizen zijn en geen hulp krijgen van de overheid.

Naarendorp zegt dat het gesprek met minister Elias als doel had om te voorkomen dat er onrust komt in een tijd waar ons land te maken heeft met het coronavirus. Hij benadrukt dat personeelsleden het al moeilijk genoeg hebben om ook nog niet op tijd over hun maandelijks salaris te kunnen beschikken.

Naarendorp merkt op dat met het COVID-19-virus er een grote druk is op het personeel. Hij vraagt zich af waarom er eerst aan de bel moet worden getrokken alvorens actoren in actie komen. Rond 01.00u in de ochtend is het bericht over dreiging van werkneerlegging bij de twee ziekenhuizen in de media verschenen. In de ochtend waren de gelden overgemaakt.

Naardendorp zegt dat er ook cao-onderhandelingen moeten komen bij deze twee ziekenhuizen. Er zullen gesprekken worden gevoerd met de directies hoe hiermee om te gaan. De vakbondsman houdt er ook rekening mee dat de ziekenhuizen het financieel moeilijk hebben.

VANDAAG