Journalisten blijven weg van persconferentie COVID-19

Journalisten zijn vandaag weggebleven van de reguliere persconferentie van het nationaal managementteam COVID-19 in de Congreshal. Beeld: NII

De journalisten hebben vandaag besloten om niet deel te nemen aan de reguliere persconferentie van het nationaal managementteam COVID-19. Ze vinden dat de autoriteiten de laatste tijd, over de hoofden van de pers heen, rechtstreeks tot het volk praten.

Omgekeerd echter wordt de pers beknot en niet echt in de gelegenheid gesteld vragen te stellen om zo de gemeenschap te informeren. Dit was reden voor genoeg voor de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) om alle actieve journalisten van de diverse mediahuizen op te roepen, niet aan de persconferentie van vandaag te participeren. Dit is een signaal om aan te geven, dat een persconferentie als doel heeft, dat de pers in de gelegenheid moet worden gesteld om via haar vragen, de gemeenschap, die ook met vele vragen zit omstandig te informeren.

Aan journalisten was namelijk toegezegd dat bij bijzondere mededelingen er een spoed persmoment zou worden ingelast of een persbericht zou worden uitgegeven. Echter wordt geconstateerd dat er in programma’s van het Nationaal Informatie Instituut (NII) wel uitgebreide interviews worden afgestaan.

Tijdens de vandaag gehouden ‘persbriefing’ was duidelijk te merken dat er geen vragenronde kwam door de afwezigheid van de pers. Op Goede Vrijdag heeft president Desi Bouterse aangekondigd, dat de COVID-19-maatregelen met veertien dagen zijn verlengd. Op dezelfde dag was er geen persconferentie. Ook de informatiebijeenkomst met de media die gepland was voor maandag 13 april werd afgeblazen. Journalisten zouden tijdens deze persconferentie de nodige vragen stellen over de verlenging van de COVID-19-maatregelen.

De journalisten hekelen het feit dat de diverse functionarissen lange betogen houden, waardoor er weinig tijd overblijft voor het stellen van vragen. “Slechts twee vragen”, wordt de journalisten iedere keer voorgehouden, terwijl ze met een reeks aan vragen naar de persconferentie gaan.

Bij het stellen van de vragen wordt er eveneens niet volledig antwoord gegeven. Het gevolg is dat dezelfde vragen soms opnieuw moeten worden gesteld door collega-journalisten. De SVJ heeft ook een gesprek gehad met het nationaal managementteam COVID-19 over de ontevredenheid die heerst onder de journalisten. Echter is er geen verandering gekomen in de situatie.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG