Kapitein Erowarte boos over optreden politie Albina

Jona Gunther, kapitein van het dorp Erowarte. Foto: Facebook

De kapitein van het dorp Erowarte in Marowijne, Jona Gunther, is niet te spreken over de wijze waarop de politie van Albina hem heeft behandeld. Hij werd zelfs bedreigd door een van de wetsdienaren. De kapitein werd zondag opgepakt door de politie en naar de kazerne te Albina overgebracht. De reden van zijn aanhouding is niet aan hem doorgegeven.

“Ze hebben mij rond 09.00 uur opgepakt en pas rond 20.00 uur weer vrijgelaten. Ik moest daar zitten zonder eten en drinken”, vertelt de kapitein in gesprek met Suriname Herald. Hij vertelt dat er de dag ervoor geruchten de ronde deden dat Frans-Guyanezen naar Suriname zouden zijn gevlucht, omdat ze niet in quarantaine wilden.

Er werd beweerd dat de Frans-Guyanezen vanuit Erowarte zouden zijn gesmokkeld naar Paramaribo. De kapitein geeft aan dat de politie al bezig was met deze zaak. Het kwam als een totale verrassing voor de dorpelingen aan dat dit gaande was in hun dorp, zegt Gunther. Verder werd beweerd dat besmette Frans-Guyanezen zich hadden verscholen in een van de woningen in Erowarte.

De kapitein heeft aan de aanwezige politie de nodige assistentie verleend. Daarbij is een boothouder in beeld gebracht, die eraan heeft meegewerkt om de Frans-Guyanese man over te brengen naar Erowarte. Inmiddels heeft het Korps Politie Suriname aangegeven dat de 52-jarige James A. in beeld is gebracht als te zijn een persoon, die in Frans-Guyana uit quarantaine is ontsnapt en vervolgens Suriname is binnengekomen. Hij werd op zaterdag 11 april aangehouden op een woonadres te Siparipabo in het district Commewijne. Intussen is bekend dat James A. niet besmet is met het COVID-19-virus.

Onderzoek
Deze kwestie heeft Gunther beziggehouden en hij is zelf op onderzoek uitgegaan. Hij heeft toen navraag gedaan bij de dorpelingen als een Frans-Guyanese man in het dorp was. Toen bleek dat de Frans-Guyanese man daadwerkelijk in het dorp aanwezig was. “Als kapitein wilde ik geen risico nemen en besloot de volgende dag, zondag, het politiebureau te Albina aan te doen om hen te vragen als het team van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg langs kon gaan om een onderzoek te doen naar een mogelijke besmetting met het virus”, zegt Gunther.

Hij heeft de inspecteur niet aangetroffen en op de terugweg naar huis stopte hij bij een winkel. Plotseling stopte een politiewagen naast hem en commandeerde hem “kapting djompo ini a wagi”. Hij vroeg waarvoor, maar hij kreeg geen antwoord, dus nam hij plaats in de bak van de politiewagen. Bij de militaire kazerne aangekomen werd hem een neusmasker opgezet.

Beledigingen
Gunther kreeg allerlei krachttermen en beledigingen naar zijn hoofd geslingerd. Alle inheemsen werden volgens hem uitgescholden door een van de politieagenten. Hij geeft aan dat zijn telefoon van hem werd afgepakt, waardoor hij niemand mocht bellen. “Je bent kapitein, ik ga je bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling rapporteren”, werd hem voorgehouden. Hij werd al gauw van de kazerne overgeplaatst naar het politiebureau waar hij uren in een cel heeft doorgebracht.

Gunther geeft aan dat hij pas rond 20.00 uur werd vrijgelaten. Na zijn vrijlating werd hem nog steeds niet voorgehouden waarom hij de dag op het bureau heeft moeten doorbrengen. Deze kwestie zal hij echter niet zo laten. Hij zal de nodige stappen ondernemen, omdat hij onterecht is opgepakt en bovendien zonder enige verklaring. “Zo ga je met niemand om en ook niet met een kapitein omdat hij inheems is”, zegt Gunther.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG