Kapitein Erowarte wel betrokken bij opvang quarantainevluchtelingen

Jona Gunther, kapitein van het dorp Erowarte. Foto: Facebook

De kapitein van het dorp Erowarte in het district Marowijne, Jona Gunther, was wel op de hoogte van de opvang van personen die uit de quarantaine in Frans-Guyana waren ontsnapt. De afdeling Public Relations van de politie meldt dat hij op zondag 12 april door de politie van Albina in een cellenruimte werd ondergebracht. Dit is gedaan als voorzorgsmaatregel tegen mogelijke besmetting van anderen met het COVID-19-virus.

Tegenover Suriname Herald heeft de kapitein eerder deze week aangegeven, niet te weten waarom hij de dag op het bureau moest doorbrengen. Bovendien was hij boos over het politieoptreden en gaf hij aan deze zaak niet zo te zullen laten.

De politie van Albina had zaterdag vernomen dat personen in Frans-Guyana uit quarantaine waren ontsnapt en naar Suriname waren uitgeweken. Deze groep zou zich in het dorp Galibi bevinden. In dat dorp werd een onderzoek ingesteld en toen bleek dat de personen zich hoogstwaarschijnlijk in Erowarte bevonden, meldt de Public Relations afdeling van de politie.

De politie heeft dezelfde dag het dorp Erowarte aangedaan, waar contact is gemaakt met dorpskapitein Gunther. Volgens de politie heeft de kapitein toen ontkend dat personen, die vanuit quarantaine in Frans-Guyana ontsnapt waren en vervolgens naar Suriname gesmokkeld waren, zich in zijn dorp bevonden.

Later op de dag werd de naar Suriname gesmokkelde 52-jarige James A. op een woonadres te Siparipabo in het district Commewijne door de politie opgespoord en aangehouden. Hij bleek een van de personen te zijn die in quarantaine in Frans-Guyana was. Verder kwam de politie erachter dat James vanuit het dorp Erowarte in Siparipabo was beland.

De politie vermoedt dat dit nieuws kapitein Gunther had bereikt want de volgende dag, zondag 12 april, ging hij naar het politiebureau Albina en gaf toe, dat hij zijn medewerking had verleend dat James A. en vier andere personen in zijn dorp Erowarte onderdak kregen. Verder gaf hij aan dat James en de vier andere personen door de bootsman Gerrith M., Suriname waren binnengesmokkeld. Ook gaf hij aan, dat de vier andere personen door de bootsman waren teruggebracht naar Frans-Guyana.

De 42-jarige bootsman Gerrith M. is intussen aangehouden en in verzekering gesteld voor mensensmokkel.

VANDAAG