Distributie oproepingskaarten start morgen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is gereed voor de distributie van de oproepingskaarten. Er wordt morgen een aanvang hiermee gemaakt. Foto: Biza (Archief)
Print Friendly, PDF & Email

De verschillende hoofdstembureaus beginnen morgen met de distributie van de oproepingskaarten in hun gebieden. Armand Jurel, districtscommissaris van Para, zegt aan Suriname Herald dat de oproepingskaarten voor zijn gebied al afgestempeld zijn en door de politie worden bewaakt op het hoofdstembureau.

Kiesgerechtigden moeten drie dagen vóór de verkiezingen hun oproepingskaarten hebben ontvangen. Jurel zal als burgervader van het district Para als eerste zijn oproepingskaart in ontvangst nemen. Op 25 mei worden kiesgerechtigden in de gelegenheid gesteld om hun stem uit te brengen. Zeventien politieke partijen doen mee aan de verkiezingen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft maandag de oproepingskaarten volledig gedrukt en is op schema met de voorbereidingen van de stembusgang. Vooralsnog is er volgens de regering geen reden om de verkiezingen te verschuiven, zolang er geen sprake is van community spreading van COVID-19.

Het drukken van de oproepingskaarten heeft niet onopgemerkt plaatsgevonden. In een persbericht maakte het ministerie van Biza bekend, dat er 422.000 oproepingskaarten gedrukt zouden worden. Dit heeft gemaakt dat politieke partijen aan de bel trokken, omdat volgens de kiezerslijsten 385.000 personen naar de stembus gaan. Het ministerie bracht opheldering hierin door aan te geven, dat het aantal dat gedrukt wordt verantwoord is. Er is per district rekening gehouden met een risicofactor van 1 procent.

Verder wordt rekening gehouden met eventuele misdrukken en kiesgerechtigden die hun oproepingskaart kwijtraken en om een duplicaat komen vragen. Wat ook kan gebeuren is dat er op de dag van de verkiezingen duplicaten door de voorzitter van het stembureau uitgeschreven moeten worden. Bij de extra oproepingskaarten gaat het om blanco kaarten, die alleen aan de achterzijde zijn gedrukt.

VANDAAG