“Hoefdraad kan na ministerschap ook vervolgd worden”

STREI! maakt statement voor het gebouw van De Nationale Assemblee. Foto: Facebook

De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren in een huishoudelijke vergadering het verzoek van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday in behandeling genomen om het proces om minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in staat van beschuldiging te stellen, op te starten. Conform de Wet in staat van beschuldigingstelling politieke ambtsdragers heeft het parlement een commissie benoemd die de minister zal horen en hiervan verslag zal doen.

De politieke partij STREI! was buiten het gebouw van DNA aanwezig om een statement te maken. De partij heeft ook een klacht ingediend bij de pg rond malversaties gepleegd door Hoefdraad, waaronder het overtreden van het obligoplafond. Gulshan Alibux, bestuurslid van STREI!, zegt in gesprek met Suriname Herald dat de partij een statement heeft gemaakt naar alle DNA-leden om de pg de ruimte te geven zijn werk te doen.

NDP-fractieleider Amzad Abdoel heeft op eigen titel reeds aangegeven, niet voor de in staat van beschuldigingstelling van Hoefdraad te zullen stemmen. Alibux merkt op dat dit al een duidelijk signaal is, dat de coalitie niet zal meewerken. Hij stelt dat de pg in een lijvig document heeft aangegeven waarvoor de minister van Financiën vervolgd dient te worden. Alibux benadrukt dat het de plicht is van alle DNA-leden om de minister in staat van beschuldiging te stellen. Volgens hem is het des rechters om te bepalen als de minister wel of niet schuldig is.

Mocht het parlement de minister toch niet in staat van beschuldiging stellen, zegt Alibux dat het parlement na zijn ministerschap niet meer nodig is om hem te vervolgen. “Als hij niet nu wordt vervolgd, dan wel wanneer hij minister af is”, benadrukt hij. Hij geeft aan dat niemand, ook de president niet boven wet- en regelgeving staat. Alibux merkt op dat mensen in functies in Suriname ervan uitgaan dat zij boven de wet staan.

DNA-kandidaat van STREI! Vidjaikoemar Briedlal van Wanica geeft aan dat het parlement op een gegeven moment de politie inschakelde. Volgens het parlement verstoorde STREI! de DNA-vergadering. Briedlal zegt dat de partij daar slechts was om een duidelijke boodschap te geven. “Het inschakelen van de politie was nutteloos, want het moment toen de politie er was, waren wij al klaar met het geven van onze boodschap”, zegt de kandidaat van STREI!.

Beide leden van STREI! geven aan dat, mocht hun partij zetelwinst behalen en deel uitmaken van de eerstvolgende regering, dat zij de Wet in staat van beschuldigingstelling politieke ambtsdragers zullen schrappen. Ook zal de partij het gestolen geld van het volk terughalen.

VANDAAG