Autoriteiten nog altijd bezorgd over niet naleven gezondheidsmaatregelen

Directeur Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun. Foto: NII

Het COVID-19-managementteam maakt zich nog altijd zorgen over het niet naleven van de gezondheidsmaatregelen door het gros van de gemeenschap. De naleving van deze maatregelen lijkt geen effect meer te hebben in de gemeenschap, zegt Cleopatra Jessurun, directeur van het ministerie van Volksgezondheid. Zij wijst erop dat het niet naleven van de gezondheidsmaatregelen riskant kan zijn, omdat COVID-19 nog lang niet weg is.

Personen willen terugvallen op de oude situatie die we vóór de COVID-19-uitbraak hadden. Dat zal consequenties hebben, omdat het virus nog altijd zal blijven hangen. Zij waarschuwt hiervoor en roept op om serieus de maatregelen te blijven hanteren. Teruggaan naar de oude maatschappelijke situatie zal op termijn komen, maar met inachtneming van de gezondheidsmaatregelen.

In Suriname zijn er nu geen bevestigde gevallen meer. Toch heeft het land wat uitdagingen vanwege de toenemende besmettingen in de buurlanden, zegt Jessurun. Het streven is om de COVID-19-epidemie buiten het land te houden. Het buiten de grenzen houden van het COVID-19-virus ligt aan ons als gemeenschap. Daarom is het van groot belang dat we als land alert blijven.

“De verantwoordelijkheid ligt aan u als gemeenschap”, stelt de directeur van Volksgezondheid. De voorschriften zoals handen wassen en de twee meter afstand zijn nog altijd instructies die personen moeten opvolgen. Als deze zaken terzijde worden gelegd zullen we de tsunami die op ons zal afkomen als land niet aankunnen. Personen zullen altijd hun eigen weg proberen te bewandelen om over te steken.

Daniëlle Veira, coördinator van het COVID-19-managementteam, gaf te kennen dat het team adviezen zal uitbrengen aan president Desi Bouterse. De maatregelen zullen worden aangepast. De regeringsleider zal die zelf aan de gemeenschap uitleggen. Tijdens de persconferentie is door de coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) Jerry Slijngard aangegeven, dat de situatie in het oosten nog altijd een uitdaging blijft.

VANDAAG