Jessurun: “Politieke partijen niet de enige manier om verandering te brengen”

Xaviera Jessurun. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Politiek is niet de enige manier om verandering te brengen. Zo reageert activiste Xaviera Jessurun tegenover Suriname Herald. Op de vraag waarom zij niet te zien is op een DNA-kandidatenlijst van een politieke partij merkt ze op dat men vaak ervan uitgaat dat verandering alleen kan door de politiek in te gaan, zonder bewust te zijn van de andere mogelijkheden. Volgens haar is het belangrijk dat er ook organisaties zijn die met een objectieve blik beleidsmakers volgen.

Samen met The Next Generation Movement, waarvan Jessurun de leider is, wil zij burgers vormen die meer participeren. De activiste stelt dat er kritische burgers nodig zijn die niet de politiek ingaan, maar politici volgen en door hun objectieve benadering hun invloed aanwenden. Personen moeten volgens haar meer participeren in het besturen van het land. De activiste legt verder uit dat personen wat politici zeggen niet serieus nemen, omdat zij ervan uitgaan dat zij politiek mee willen scoren.

De activiste is gestart met een campagne, waarbij zij burgers bewust wil maken dat niet eenieder politicus of kandidaat hoeft te zijn om verandering te brengen. Zij benadrukt dat goede burgers zonder de politiek in te stappen hun invloed kunnen uitoefenen op politici. Dit is volgens Jessurun het beeld dat geschapen wordt met bijkans zeshonderd DNA-kandidaten voor de komende verkiezingen.

Jessurun is vastberaden om het activistenwerk voort te zetten. Op verschillende momenten heeft zij haar stem laten horen en via haar organisatie zaken boven water gehaald. Een hiervan is de kwestie van de Alcoa-deal, de rij- en voertuigenbelasting en het wanbeleid van de regering.

Jessurun heeft samen met DA’91 ook een strafklacht ingediend bij procureur-generaal Roy Baidjnath Panday tegen de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad.

VANDAAG