Verkiezingsinkt al in Suriname; kleur is donkerblauw

Medewerkers van de werkgroep Stembureaumateriaal en - meubilair leggen de verkiezingsinkt klaar voor de stemkisten. Foto: Biza

De kleur van de inkt die zal worden gebruikt tijdens de verkiezingen op 25 mei is donkerblauw. De inkt is in het buitenland besteld en al in Suriname. Voor deze stembusgang is er uit veiligheidsredenen gekozen voor een andere kleur, zegt Sabitrie Gangapersad van het Algemeen Secretariaat Verkiezingen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, in gesprek met Suriname Herald.

Bij de vorige verkiezingen werd de pink rood gekleurd als bewijs voor het stemmen. De kleur van de inkt is bij elke stembusgang weer anders, geeft Gangapersad aan. De kleur van de inkt wordt bepaald door de beleidscommissie Verkiezingen. Ook de onderraad Verkiezingen wordt gekend bij het bepalen van de kleur. “De inkt gaat in de stemkisten samen met de andere stemmaterialen. Deze stemkisten zijn al gedistribueerd aan de hoofdstembureaus. Op dag van de stemming zullen de stembureaus voorzien worden van deze stemkisten”, vertelt Gangapersad. De inkt blijft minimaal 24 uur aan de vinger.

Nieuwe protocollen
De pink zal blauw gekleurd worden na het uitbrengen van de stem door de kiezer. Voor wat betreft het kleuren van de pink zijn er nieuwe protocollen in verband met COVID-19. Er zal afgeweken worden van het dopen van de vinger in de kleurstof. De pink zal nu met een wattenstaafje gekleurd worden door een lid van het stembureau.

Deze maatregelen zijn vastgesteld om de kiezers gerust te stellen, waardoor zij zonder angst naar de stembus kunnen. Om te voorkomen dat er door de burgers gezegd wordt dat er al vingers gedoopt zijn, is daarvan afgezien, merkt Biza-directeur Putridewi Amatsoemarto op. De wattenstaafjes zullen niet meerdere keren gebruikt worden. Na gebruik zal het gedumpt worden in een speciale afvalbak.

Dit jaar zullen 383.000 kiesgerechtigden naar de stembus gaan. “Er is voldoende inkt gekocht”, verzekert Amatsoemarto. Ze geeft verder aan dat de voorbereiding van de stembiljetten bijna is afgerond. Het verstrekken van de oproepingskaarten is al afgerond.

In totaal zijn er 286.000 oproepingskaarten bezorgd. Zeker 75 procent is bezorgd. De onbestelde kaarten kunnen alsnog op de commissariaten opgehaald worden, zegt Amatsoemarto verder. Landelijk zijn er 649 stembureaus. Suriname gaat over vijf dagen naar de stembus.

Simone Awanna

VANDAAG