Mathoera: “Presidentskandidaat moet integer en kundig zijn”

Krishna Mathoera (VHP). Foto: Suriname Herald

Voor de lijsttrekker van Paramaribo voor de VHP, Krishna Mathoera, moet de presidentskandidaat van een partij een zeer integere en kundige persoon zijn. Ook moet die persoon een breed draagvlak hebben, competent zijn, goede communicatieve vaardigheden bezitten, maar tegelijkertijd moet die de samenleving kunnen binden, voegt ze eraan toe. Aan Suriname Herald zegt Mathoera, dat het nog niet bekend is wie de presidentskandidaat wordt voor de VHP.

De partij heeft momenteel als prioriteit om de maximale ondersteuning te krijgen van de samenleving, waarbij die de partij mandaat geeft om het land te besturen. Mathoera geeft aan dat het niet vanzelfsprekend is dat VHP-voorzitter Chan Santokhi automatisch de presidentskandidaat is. Na de verkiezingen is het de bedoeling dat de beste kandidaat de functie van president, mocht de VHP als winnaar uit de bus komen, zal vervullen. Mathoera benadrukt dat de uitdaging om president van Suriname te zijn, heel groot is.

Verder geeft ze aan dat de partij blij is dat de president de partiële lockdownmaatregelen op 24 en 25 mei opschort ten behoeve van een goed verloop van de verkiezingen. Er heerste ruis en onzekerheid in de samenleving met betrekking tot de COVID-19-maatregelen op de verkiezingsdag. “Ik ben blij dat, dat stukje onzekerheid is weggemaakt”, zegt Mathoera.

De politica legt uit dat op de dag van de verkiezingen en in de vooravond er veel bedrijvigheid is vanuit de stembureaus en de diverse politieke partijen. Verschillende politieke partijen zijn al heel vroeg op de stembureau’s aanwezig en er moeten verschillende voorbereidingen worden getroffen. “Men is al heel vroeg op de stembureaus en daarvoor moet men vroeg over straat zijn”, zegt ze. Ook politieke partijen moeten zich verplaatsen, want partijen moeten faciliteiten creëren om hun propagandisten te accommoderen die op de dag moeten werken bij de stembureaus.

Als de lockdownmaatregelen nog van kracht zouden zijn, zou dat heel vertragend werken. Mathoera benadrukt dat de COVID-19-maatregelen zoals het zoveel mogelijk wassen van de handen en het behouden van anderhalve meter afstand nog steeds gelden en daarmee moeten alle politieke partijen rekening houden.

De politieke partijen hebben slechts twee dagen de tijd naar de verkiezingen toe en daarbij komt bij kijken dat de partijen zoveel mogelijk hun boodschap willen overbrengen aan de samenleving waarom op hun gestemd moet worden. “De spirit zit erin”, zegt Mathoera. Ze merkt dat politieke partijen elkaar vaak tegenkomen bij het voeren van propaganda en het gaat er vredig aan toe. “We houden van dyugu dyugu, maar een positieve dyugu dyugu”, aldus Mathoera.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG