Binnenlandse Zaken: “Stembiljetten in filmpjes op sociale media zijn nep”

Ministerie van Binnenlandse Zaken. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

De ingevulde stembiljetten in het filmpje dat op sociale media rondgaat, zijn nep. Het gaat om specimens die zijn gedumpt tussen het vuil, samen met ingevulde processen-verbaal. Dit meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza).

“Wie oplettend is, zal hebben opgemerkt dat het niet gaat om echte stembiljetten, maar om specimens waar de achterkant van het blauwe stembiljet gewoon wit is. Bij echte DNA-stembiljetten zijn beide kanten van het papier blauw gekleurd. Desalniettemin, is het verzoek gedaan aan de Commissie Veiligheid om een onderzoek ter zake in te stellen”, meldt Biza verder.

Ten aanzien van de processen-verbaal kan het gaan om de exemplaren die waren aangeplakt in de stembureaus. De processen-verbaal van de telling van DNA- en ressortraad stembiljetten worden namelijk in tweevoud opgemaakt. Een exemplaar wordt verpakt en verzegeld voor afgifte aan het hoofdstembureau, terwijl het tweede exemplaar voor vertrek uit het stemlokaal op een bord, duidelijk zichtbaar en leesbaar voor het publiek, wordt aangeplakt.

Via WhatsApp wordt er ook een bericht gedeeld dat er zou worden gerommeld met de resultaten van de informele verslaglegging. Ook in dit geval verzekert het ministerie dat dit bericht niet op waarheid berust. De gegevens worden drie keer afzonderlijk geverifieerd en gevalideerd, voordat die worden gepubliceerd op de website.

Daarnaast is de data die wordt gepubliceerd, ook afzonderlijk opgeslagen. Het ministerie doet een beroep op de samenleving om geen nepberichten te delen, waarbij Suriname en de verkiezingsorganisaties onnodig in diskrediet worden gebracht.

VANDAAG