Volksgezondheid maakt situatieanalyse van Albina

Infectioloog Stephen Vreden. Beeld: NII
Print Friendly, PDF & Email

Een team van het ministerie van Volksgezondheid vertrekt vandaag naar Albina om een situatieanalyse te maken. Dit zei infectioloog Stephen Vreden, gisteren tijdens de spoedpersconferentie van het Nationaal COVID-19-managementteam. Op de vraag of er specifieke risicogroepen getest zullen worden vanwege de recente COVID-19-besmettingen, zei de infectioloog dat afhankelijk van de situatie die er in het grensstadje wordt aangetroffen, de strategie bepaald zal worden van wie wel of niet getest moet worden.

Vreden benadrukte dat er een bepaalde strategie is. “De strategie wordt altijd aangepast aan de situatie op dat moment. Dus wat wij nu doen is anders dan wat wij over een maand doen en het is ook zeker anders, dan wat wij twee maanden geleden deden.”

Volgens de arts wordt de teststrategie steeds bijgesteld afhankelijk van hoe de epidemie is. Initieel moest een persoon om getest te worden uit het buitenland komen, maar aangezien er momenteel sprake is van COVID-19-transmissie in Suriname, is de strategie enigszins daaraan aangepast. Vreden spreekt ook van een ‘gelukkige’ situatie dat de transmissie overwegend beperkt is tot bepaalde gebieden.

Hij zei dat de aanwezigheid van symptomen het belangrijkste is om iemand te testen. “Want ook als je in contact bent geweest met iemand die COVID-19 heeft, dan wil dat nog niet zeggen dat je getest zal worden, omdat de meeste personen daardoor niet geïnfecteerd raken. Het is wel zo dat je in quarantaine geplaatst wordt en alleen als er symptomen zijn dan doen wij een test”, aldus Vreden.

VANDAAG