Vanaf morgen total lockdown in Suriname

Vicepresident Ashwin Adhin. Beeld: NII
Print Friendly, PDF & Email

Vanaf morgen om 18.00 uur geldt in Suriname een total lockdown. Deze lockdown duurt tot vrijdag 12 juni om 06.00 uur. Dit houdt in dat iedereen thuis moet blijven. Auto’s mogen maximaal twee inzittende hebben en taxi’s mogen maximaal twee passagiers vervoeren. Dit liet vicepresident Ashwin Adhin, zojuist weten in een toespraak waarin hij namens president Desi Bouterse aankondigde dat de total lockdown morgen ingaat om de verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

Suriname heeft een verdubbeling gezien van 23 positief geteste COVID-19-gevallen naar 54. Het einde van deze stijging is nog niet in zicht, zegt Adhin.

Suriname zit midden in de fase van lokale verspreiding. Het land volgt net als alle andere landen de zogenaamde curve van besmetting. Dat wil zeggen dat de komende dagen nog meer mensen besmet zullen raken.

Sinds maart heeft de regering steeds aangegeven dat het gezondheidssysteem van Suriname een uitbraak van COVID-19 het niet aankan. Realiteit is dat Suriname zich momenteel midden in een uitbraak bevindt. Het is nu aan ons gelegen om ten minste te helpen de besmettingen te vertragen, zegt Adhin. Er moet volgens hem gezorgd worden dat de gezondheids- en veiligheidsdiensten hun werk kunnen doen. Dat kan door thuis te blijven, benadrukt Adhin.

Samenscholing is gedurende de total lockdown nog steeds gesteld op vijf personen. Alle niet essentiële ondernemingen zullen moeten sluiten. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) is de instantie die richtlijnen geeft voor de ondernemingen die wel open zijn. De vicepresident geeft aan dat de regering zich ervan bewust is dat men zijn gezin moet onderhouden. “Wij weten dat er eten thuis moet zijn”, zegt hij.

Supermarkten, kleine groente stands, bakkerijen, slagerijen, afhaalservices van restaurants, apotheken en benzinestations zullen openblijven tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

Adhin benadrukt dat hamsteren niet nodig is. Door te hamsteren worden de personen die daarna komen om inkopen te doen benadeeld. Personen worden aangeraden om niet in een grote groep naar de winkel te gaan. Eveneens wordt op het hart gedrukt om de neus en mond zoveel als mogelijk te bedekken. “Haal alleen de hoognodige zaken en gaat u zo snel mogelijk weer naar huis”, zegt Adhin.

Hij raadt de mensen aan om in de komende periode hun weerstand te vergroten: drink voldoende water, eet veel groente en fruit.

Hij zegt verder dat de COVID-19-maatregelen er niet zijn om de mensen onaangenaam te zijn. Er staan letterlijk levens op het spel. “Wij zullen daarom niet schromen om in te grijpen indien er handelingen worden geconstateerd die anderen in gevaar brengen”, aldus vicepresident Adhin.

“Wij hebben de beelden gezien uit landen als Ecuador, Italië, Amerika en Brazilië. Laten wij de door hen geleerde harde lessen ter harte nemen, voordat wij hetzelfde lot ondergaan. Raakt u niet in paniek. Steunt u uw buur of familielid die noodzakelijke diensten moet draaien. Laten wij in gebed gaan en om kracht en wijsheid vragen”, aldus vicepresident Adhin.

VANDAAG