Datum presidentsverkiezing donderdag bekend

Desi Bouterse werd op 12 augustus 2015 door assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons voor een tweede termijn als president van de Republiek Suriname geïnstalleerd. Foto: Reuters

De datum van de verkiezing van de president en vicepresident van de Republiek Suriname wordt donderdag besproken in de eerste huishoudelijke vergadering van De Nationale Assemblee (DNA). De verwachting is dat dan direct bekend wordt wanneer deze verkiezing wordt gehouden.

Ingevolge de Grondwet van de Republiek Suriname worden de president en vicepresident elke vijf jaar gekozen. De termijn van president Desi Bouterse eindigt op 12 augustus 2020. De nieuwe coalitieleiders hebben in overleg met Bouterse besloten de presidentiële termijn deze keer vroegtijdig te beëindigen.

De roep om een directe verkiezing van de president is de laatste tijd groter geworden. De president heeft in het politieke bestel van Suriname veel bevoegdheden. Voorstanders van een directe verkiezing vinden het daarom wenselijk dat de president door het volk wordt gekozen.

VHP-voorzitter Chan Santokhi heeft eerder gezegd dat de mogelijkheid van een rechtstreekse verkiezing van de president bekeken moet worden. Ook wil de VHP een wijziging van het kiesstelsel.

VANDAAG