Arbeiders Rosebel Goldmines komen mogelijk in opstand

Een goudmijn op de plant van Rosebel Goldmines. Foto: Iamgold

Arbeiders van Rosebel Goldmines van de plants te Saramacca en Nieuw-Koffiekamp zijn de situatie beu, omdat het voor hun niet duidelijk is wat er verder gebeurt nadat zij zijn opgedeeld in verband met de COVID-19-uitbraak. “We zijn al een maand opgedeeld en nu slaapt een persoon per kamer. Men heeft ons nog niet gezegd wanneer onze quarantaineperiode begint en er wordt niets gedaan,” zeggen enkele arbeiders aan Suriname Herald.

Na de splitsing is er niets meer gebeurd. “Dit werkt frustrerend op ons. We hebben ook onze verplichtingen die we thuis moeten nakomen. Ook is er niemand die naar ons toekomt om informatie met ons te delen over het natraject. Op deze manier kunnen wij het niet meer volhouden, dus gaan wij onze stem laten horen,” geven de arbeiders te kennen. Verder geven ze aan dat zij al veertien dagen hebben uitgezeten.

De arbeiders op de plant van Saramacca geven aan dat een groep van ongeveer 23 mannen naar de plant van Iamgold in Brokopondo is vervoerd, zonder te weten wat de reden hiervoor is. Ze hebben de mannen juist gebracht naar een risicogebied, voegen de arbeiders eraan toe. In een schrijven van de directie van Rosebel Goldmines, gisteren, waarop Suriname Herald de hand wist te leggen, wordt aangegeven dat zij op de hoogte is van de wereldwijde pandemie die stressvol is. In het schrijven geven ze toe dat het een moeilijke situatie is waarin ze nu is beland.

Volgens de memo zal de datum van die zogenaamde quarantaine opnieuw starten, zodra er een nieuwe besmetting plaatsvindt. Ook de site is nog in quarantaine en de einddatum daarvan is er nog niet. Er is wel een brief naar het COVID-19-team gestuurd met het verzoek het begin en het einde van de quarantaineperiode op de site te bevestigen.

De directie is eveneens bezig met het verder in orde maken van de off-site quarantainelocaties, die inmiddels door gezondheidsinstanties zijn goedgekeurd. “En als we met driehonderd mannen hier zijn, dan wanneer zullen we vrij zijn. Er wordt iedere keer opnieuw geteld en bij iedere besmetting wordt de quarantainedatum gereset,” beweren de geïrriteerde arbeiders. Zij geven verder aan dat er ook van de bond niets is vernomen.

Otmar Biswane, woordvoerder van de Rosebel Werknemersorganisatie (RGWO), zegt aan Suriname Herald dat hij voorlopig niets te melden heeft, omdat de persstilte nog van kracht is. Wel zullen de arbeiders de nodige informatie krijgen wanneer het zo ver is. De teller van het aantal besmette gevallen bij Rosebel Goldmines is 59, waarvan negen personen zijn hersteld.

Simone Awanna

VANDAAG