Jessurun kijkt uit naar verder onderzoek zaak Van Trikt

Xaviera Jessurun. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Activist Xaviera Jessurun had niets anders verwacht dan dat het onderzoek in de zaak van Robert van Trikt door zou gaan. Inmiddels is bekend dat een directielid van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Faranaaz Hausil, directeur Legal, Compliance en International Affairs in verzekering is gesteld in verband met deze strafzaak.

Van Trikt en medeverdachte Ashween Angnoe blijven in het cellenhuis vast ondanks herhaaldelijke pogingen op vrije voeten te komen. Van Trikt zit vanaf 6 februari vast voor onder andere het ondertekenen van oneigenlijke contracten met het Belgische bedrijf, Clairfield, zijn eigen bedrijf Orion, overfacturering van voertuigen en money laundering.

Jessurun kijkt uit naar het strafproces van de vermeende financiële malversaties bij de moederbank. Zij en anderen hebben op 4 februari van dit jaar bij het parket van de procureur-generaal een strafklacht ingediend tegen de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft inmiddels Hoefdraad aangemerkt als verdachte in de zaak Van Trikt. Het verzoek van de pg aan het vorige parlement om Hoefdraad in de functie van minister van Financiën, in officiële staat van beschuldiging te stellen is afgewezen.

Met een nieuw parlement verwacht ze dat er een nieuw verzoek van de pg aan De Nationale Assemblee (DNA) wordt gericht voor het in staat van beschuldiging stellen van Hoefdraad.

Volgens de Wet in staat van beschuldigingstelling politieke ambtsdragers kan een politieke- en gewezen politieke ambtsdrager door de pg bij het Hof van Justitie worden vervolgd slechts nadat deze door DNA in staat van beschuldiging is gesteld overeenkomstig de wet. Jessurun geeft aan dat het niet kan dat de samenleving gestort wordt in een financiële ellende en de hoofdschuldige vrij rondloopt.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG