Nederland, VS, Frankrijk, China en Brazilië feliciteren Santokhi

De Nederlandse premier Rutte, vorig jaar tijdens een bezoek aan president Trump. Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

De Verenigde Staten, Nederland, Frankrijk, China en Brazilië hebben gekozen president Chan Santokhi gefeliciteerd met zijn verkiezing tot president van Suriname.

Premier Mark Rutte van Nederland zei via Twitter dat hij uitkijkt naar het aanhalen van de band tussen Suriname en Nederland. Gisteren zei de gekozen president op een persconferentie in Hotel Marriott, dat hij de relatie met Nederland wil herstellen. Het versterken van de relatie en of uitbreiden daarvan is op basis van respect en voordeel, zei Santokhi.

Volgens de gekozen president is dat relatie met Nederland erg belangrijk voor de afzet van Surinaamse producten en ontwikkeling. Ook wil hij investeerders aantrekken. De regering-Santokhi wil ook met de Verenigde Staten zaken gaan doen.

Santokhi maakte gisteren ook bekend dat het verzoek vanuit Nederland is gekomen voor een ambassadeur in Suriname en dat dit verzoek gehonoreerd zal worden. Er was al een verzoek pending, maar dit zal opnieuw gedaan worden, aldus de gekozen president.

De Franse president Emmanuel Macron. Foto: Reuters

Maandag zei de Franse president Emmanuel Macron in zijn felicitatieboodschap aan de gekozen president, dat de samenwerking tussen Suriname en Frans-Guyana, op verschillende gebieden zoals gezondheidszorg, ongetwijfeld zal worden versterkt door de inzet van de twee landen voor het behoud van het Amazonewoud en het aangaan van de uitdagingen van illegale goudwinning, met respect voor mens en milieu.

Macron zei dat de gemeenschappelijke grens tussen Suriname en Frankrijk de twee landen tot natuurlijke partners maakt. “De afbakening daarvan is een fundamentele kwestie voor onze twee staten. Ik hoop dat uw ambtsaanvaarding een nieuwe impuls zal geven aan de hervatting van onze grensoverschrijdende samenwerking”, aldus Macron.

VANDAAG