Hasrat: “Mij op non-actief stellen, moet kunnen”

Humphrey Hasrat, medisch directeur bij het SZF, is op non-actief gesteld. Foto: Suriname Herald

De medisch directeur van het Staatsziekenfonds (SZF), Humphrey Hasrat, heeft er geen moeite mee dat hij op non-actief is gesteld. Hij heeft gisteren bedrijfsbezittingen, waaronder een bedrijfsauto, afgegeven aan het bedrijf. Hasrat vindt het niet erg, dat hij door de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, is geparkeerd. “Het moet kunnen. Beleidsmakers moeten beleid maken,” zei hij gisteren tegenover journalisten.

Als personen een sta-in-de-weg zijn om beleid te maken, moet men de mensen op een correcte wijze vragen om plaats te maken, vindt Hasrat. Er is dan geen andere keus dan zaken over te dragen. Als zaken abrupt stoppen en niet goed worden overgedragen zal dat voor ruis zorgen, gaf hij verder te kennen.

De discussie “als je het op een correcte manier gaat overdragen” is reeds achterhaald. “Het is daarbij vanzelfsprekend dat je zaken op een correcte wijze overdraagt. Deze discussie is eveneens tien jaar gevoerd toen de regering-Bouterse aan de macht kwam,” laat Hasrat weten.

Hij legt uit dat Chan Santokhi gekozen is tot president van het land en dat personen dit moeten respecteren. Wat zijn departement betreft waar hij leiding aangaf is er een aantal beleidsuitgangspunten. “Als de nieuwe beleidsmakers van mening zijn dat ze het anders zullen doen, dan is dat fijn, maar van belang is dat overgedragen moet worden, wat gedaan is.”

Hasrat mocht het gebouw niet betreden. De reden daarvoor is niet aan hem meegedeeld. Hij is per brief door waarnemend directeur Jolanda Pronk in kennis gesteld, dat hij vanwege gewijzigde beleidsinzichten op non-actief is gesteld. Er is volgens hem niet in de brief opgenomen, dat hij het gebouw niet mag betreden.

De verschillende beperkingen die in de brief zijn opgenomen noemt hij absurd. Hij begrijpt niet waarom hij geen contact mag hebben met personen die gelieerd zijn aan het SZF. “Hoe moet ik doen als ik naar de apotheek moet of gebruik moet maken van de huisartsenpost?,” vraagt Hasrat zich af.

Naast Hasrat is ook SZF-directeur Ricky Kromodihardjo op non-actief gesteld.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG