Jessurun: “Ik heb ontslag genomen, omdat ik niet kon aanzien hoe zaken verliepen”

Cleopatra Jessurun, ex-directeur Volksgezondheid. Beeld: Apintie Televisie
Print Friendly, PDF & Email

Cleopatra Jessurun heeft ontslag genomen als directeur van het ministerie van Volksgezondheid, omdat zij niet kon aanzien hoe zaken verliepen. “Vanaf het begin hebben ze ons niet geteld,” zei de gewezen directeur vandaag tijdens een online massameeting van de NDP.

Jessurun stelde dat de communicatie met het nieuwe team stroef verliep. Volgens haar zijn de mensen die de protocollen hebben uitgewerkt, niet ontvangen.

Uit cijfers die zij heeft gepresenteerd is gebleken dat de COVID-19-gevallen juist in de periode dat het nieuwe team heeft overgenomen zijn gestegen. Ondanks er op dit moment sprake is van community spreading, zegt het nieuwe team dat de situatie onder controle is. Suriname heeft een eigen plan ontwikkeld voor de COVID-19-situatie in alle sectoren.

Aanwezigen tijdens de online meeting van de NDP. Beeld: Apintie Televisie

De ex-directeur van Volksgezondheid heeft tijdens de online meeting van de NDP duidelijkheid verschaft over de berichten die in de media zijn verschenen over haar vertrek als directeur en het ontbreken van een degelijke administratie over het gebruik van de financiële middelen in de COVID-19-periode.

De gewezen directeur gaf cijfermatig aan hoe de middelen zijn besteed. Ze legde uit dat het geld in zaken zoals apparatuur, veiligheid en operaties is gegaan.

Ze begrijpt daarom niet waarom de nieuwe regering nu zegt, dat er geen administratie te vinden is over de besteding van de beschikbare middelen in de afgelopen periode. Jessurun liet weten dat er in het Regionaal Ziekenhuis Wanica flink is geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat COVID-19-patiënten goed opgevangen kunnen worden.

Er is ook flink geïnvesteerd in media en voorlichting, terwijl er ook in missies naar het binnenland is geïnvesteerd. De financiële middelen zijn ook besteed aan de betaling van hotels en andere accommodaties, die nodig waren om repatrianten en besmette personen die in isolatie moesten op te vangen.

“Het doet pijn om dit soort dingen nu te vernemen, omdat we vanaf het begin hard hebben gewerkt, terwijl Suriname sliep. Het werktempo is vanaf maart opgevoerd. We hebben met eenieder gewerkt en politieke kleur was niet van belang,” zei Jessurun. Waarom de nieuwe bewindvoerder op het ministerie van Volksgezondheid nu zegt dat er geen protocollen zijn, laat zij aan hem over.

VANDAAG