Startsein landelijke distributie 100.000 COVID-pakketten gegeven

Minister Ramsaran overhandigt een pakketje aan de districtscommissaris van Coeroeni. Foto: Sozavo

Het startsein voor de landelijke distributie van 100.000 COVID-19-steunpakketten is gegeven door minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Een team van het ministerie van Sozavo zal de pakketten brengen naar het volk. Er wordt direct van de gelegenheid gebruikgemaakt om veldonderzoek te doen en het bestand verder te verfijnen.

Het ministerie heeft al een bestand van personen, die behoren tot de zwakke huishoudens. Ook de doelgroepen van het ministerie, waaronder de AOV’ers, de AKB’ers en personen met een beperking komen, afhankelijk van hun leefsituatie, in aanmerking voor een steunpakket. De bewindsman stelt dat COVID-19 een grote rol heeft gespeeld in de ontstaansgeschiedenis van de pakketten, aangezien de pandemie ervoor heeft gezorgd dat we in een heel andere leefsituatie zijn.

Uitdaging
Het voedingspakket is niet nieuw voor Sozavo en vormt een van de onderdelen van het acute noodfonds van de regering voor geheel Suriname. “Het is een grote uitdaging, waarbij we onze collega-ministers hebben gevraagd om ondersteuning. Een voorbeeld daarvan is het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport en het ministerie van Defensie. We hebben hen gevraagd om samen met ons, de districtscommissarissen en de maatschappelijk werkers van onze wijkkantoren ervoor te zorgen dat we gereed staan voor het volk,” zegt de bewindsman.

Bijdrage
Minister Ramsaran legt verder uit dat werklozen behoren tot de groep die een verminderd inkomen hebben. Hij doet een beroep op allen om zoveel als mogelijk de nodige informatie met het Sozavo-team te delen, maar ook te begrijpen dat de voedingspakketten bestemd zijn voor personen die extra zwaar getroffen zijn. De pakketten hebben een waarde van ongeveer SRD 400 en bestaan uit zeventien producten. Er is rekening gehouden met de voedingspiramide bij de samenstelling van het pakket.

Verder is zoveel mogelijk gewerkt met producten van verschillende leveranciers. Het pakket zelf wordt kosteloos verstrekt, maar er wordt een bijdrage van SRD 10 gevraagd voor logistieke kosten. Een deel hiervan is bestemd als vergoeding voor de maatschappelijk werkers. Het andere deel gaat in een pot van het districtscommissariaat. Deze bijdrage kan worden aangewend voor het oplossen van eventuele problemen in het district.

VANDAAG