Ramdin: “Bezoek Pompeo heeft niets te maken met olie- en gasvoorraden”

Minister Albert Ramdin. Foto: CDS

Het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, aan Suriname heeft niets te maken met de olie- en gasvoorraden van Suriname zoals door velen wordt beweerd. Dit stelt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking in gesprek met Suriname Herald.

De bewindsman geeft aan dat de olie- en gasvoorraden, die voor de kust van Suriname liggen strategische belangen zijn. Echter behoren deze belangen aan Suriname toe en niet aan Amerika, maar ze zijn van het land en het volk, verduidelijkt Ramdin.

Hij stelt dat wij als land moeten beseffen dat de olie- en gasvoorraden Surinaams bezit zijn en wij ervoor moeten zorgen, dat deze in het voordeel komen van het Surinaamse volk. Dat er investeerders zijn die interesse hebben om in deze sectoren te investeren, is volgens de minister begrijpelijk. De bewindsman zegt verder dat deze investeerders belangrijk zijn, omdat Suriname als klein land het geld niet heeft voor zulke mega-investeringen.

Minister Ramdin is ervan overtuigd dat het volk van deze voordelen van de olie- en gasvoorraden zal genieten. “Voor nu is het van belang dat we goed nagaan als land om de voordelen uit deze rijkdommen te gaan managen.” Ramdin blijft erbij dat dit bezoek helemaal geen link heeft met wat voor de kust ligt. De Surinaamse regering heeft een hoge verwachting en kijkt uit naar de gesprekken met de Amerikaanse minister. Daaruit zullen er zeker zaken voortvloeien, die het land ten goede zullen komen, meent Ramdin.

Suriname heeft een enorm goede relatie met een aantal landen. Amerika behoort tot een van die landen. Het is de eerste keer dat een minister van Buitenlandse Zaken uit Amerika, Suriname bezoekt. “Als land zien we het nut daarvan wel in.” Daarnaast is het volgens de minister een belangrijk signaal, dat deze regering ondersteund en verwelkomd wordt.

De verwachting is een goed bezoek en goede discussie over de samenwerking tussen beide landen en nagaan op welke wijze de belangen van Suriname in die relatie tot uiting kunnen komen. De Amerikaanse minister brengt morgen een eendaags bezoek aan Suriname en vervolgt daarna zijn reis naar buurland Guyana.

VANDAAG