Verleden Bouterse verhinderde ontmoeting met Amerikaanse presidenten

Foto: State Department in Washington, DC
Print Friendly, PDF & Email

Het verleden van president Desi Bouterse bemoeilijkte de betrekkingen met de VS. Bouterse’s politieke verleden als couppleger, veroordeelde moordenaar en veroordeelde drugshandelaar maakte de betrekkingen met de VS moeilijk en verhinderde zelfs ontmoetingen met Amerikaanse presidenten op wereldbijeenkomsten zoals de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dat zegt een hoge functionaris van het State Department in een interview met Miami Herald.

Inmiddels wil de regering-Trump de banden met de regering-Santokhi aanhalen. Direct na zijn verkiezing tot president van Suriname, ontving Chan Santokhi via de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, de felicitaties van president Donald Trump.

In tegenstelling tot wat de hoge functionaris van het State Department heeft verklaard, was er een ontmoeting tussen de presidenten Desi Bouterse en Barack Obama. De ontmoeting vond plaats in september 2011 tijdens een lunch aangeboden door VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon. Foto: Kabinet van de President

Pompeo schrijft deze week geschiedenis als eerste VS-minister die Suriname en Guyana bezoekt. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ziet het bezoek als een bewijs van het feit dat de regering-Trump prioriteit geeft aan “onze betrekkingen met de landen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied”, zegt de hoge functionaris.

Tijdens het bezoek zal Pompeo de inzet van de Verenigde Staten om de democratie te verdedigen benadrukken “en gesprekken voeren over regionale veiligheid, investeringen van Amerikaanse bedrijven in de gas- en oliesector benadrukken en de aandacht vestigen op de benarde situatie van Venezolaanse migranten en de aanhoudende crisis in dat land.

President Santokhi en VS-minister Pompeo. Foto: CDS

Pompeo zal volgens de hoge functionaris van het State Department ook zijn bezorgdheid uiten over de ‘roofkredieten’ van China, in tegenstelling tot de investeringspraktijken van Amerikaanse bedrijven op het hele halfrond. “We zijn vrij duidelijk geweest. We rennen niet rond en zeggen: Doe geen zaken met China,” zei de Amerikaanse functionaris. “Laat China met u zakendoen op uw voorwaarden.”

VANDAAG